Skratt, hjärna och självmedicinerande fjärilar

Dagens TED.com

IMG_4462

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jag älskar verkligen att titta på TED.com. Idag har jag lärt mig mer om skrattets betydelse och ska nog försöka skratta lite mer:)

IMG_4485

 

 

 

 

 

 

 

Rent fysiologiskt påverkar det vår brsötkorgs rörelserytm och hur luft strömmar in och ut och får bröstkorgen att expandera och sjunka ihop. Som med allt i vår fascinerande kropp – det har ett syfte.

 

Vidare talar Neuropsykologen Sophie Scott om varför vi skrattar.

Hon förklarar att vi har olika typer av skratt som faktiskt går att urskilja, dvs ett medvetet skratt och ett totalt spontant. Förutom det där totalt spontana skratt vi får när vi exempelvis blir kittlade (som även djur får bla apor och råttor), så har vi det sociala skrattet.

IMG_4486

Vi skrattar för att skapa gemenskap – sociala band. Vi skrattar åt samma sak som andra skattar åt och skratt smittar. Vi har 30% ökad chans att skratta när vi är med andra jämfört med när vi är själva och forskare säger att det fyller en viktig social funktion. Vi skrattar för att få andra att förstå att vi förstår dem, att vi håller med dem, att vi ingår i samma grupp och att vi tycker om dem. Vi skapar en vi-känsla och även när det händer jobbiga saker kan vi känsloreglera både oss själva och andra när vi tar till lite skratt. Vi skrattar ibland automatiskt vid stress eller obehag och människor som gör det sägs hantera det emotionella lättare och även balansera det känslomässiga för sin omgivning. Intressant  – eller hur!?

IMG_4491

 

 

 

 

 

 

Vi har som sagt olika typer av skratt och vi är bra på att utröna vad för slags skratt andra har. Det låter olika. Vi kan höra om det är ett totalt spontant skratt eller mer av ett viljestyrt för att knyta sociala band. På bilden ovan visas att de som lyssnar faktiskt aktiverar olika delar av hjäran och hör vi att någon skrattar på socialt vis aktiveras våra delar som sköter mentaliseringsdelarna – dvs när vi tänker på vad någon annan tänker. Vi vill också förstå. Barn har lättare att smittas av skratt än vuxna men vi blir bättre och bättre på att urskilja vad det är för slags skratt. Allt har ett unikt syfte!

Efter detta TED.klipp börjar jag tro på det här med skratt yoga. Det ska jag nog prova på en dag:)

Se TED. com Varför Skrattar vi?

IMG_4463

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hur kan du styra någon annans hjärna TED.com

IMG_4467

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hur självmedicinerar fjärilar?

TACK TED.com! /Gabriella

Kommentarer