Seminarium och stipendieutdelning

Igår var det stort höstseminarium på ett näst intill fullsatt Maximteatern i Stockholm! Kvällen inleddes med s tipendie- och prisutdelning. Regisören Richard Hobert var på plats för att dela ut våra Journalist- och vetenskapspris till två fantastiska kvinnor som jobbar hårt för kvinnors hälsa och villkor på olika sätt.

Journalistpriset delades ut till Tove Lifvendahl, politisk chefredaktör på Svenska Dagbladet, med motiveringen:

Tove Lifvendahl tilldelas Journalistpriset 2015 för att hon har modet att beskriva vår samtid på ett okonventionellt sätt, och med ett holistiskt seende. Genom att både peka på individers och strukturers betydelse har hon bidragit till att belysa kvinnors villkor inom olika samhällssfärer. Tove har visat ett oförtrutet engagemang för ett samhälle där människors skiftande livserfarenheter ska tas i anspråk och betraktas som en stark resurs i samhället. Vi vill uppmärksamma och premiera henne för hennes opinionsjournalistiska arbete och starka engagemang.

Vetenskapspriset gick till en av de som betytt otroligt mycket för medicinsk forskning på kvinnors hjärt- och kärlsjukdomar, men också  för vår förening – Karin Schenck-Gustafsson:

Professor Karin Schenck-Gustafsson tilldelas 1,6 miljonerklubbens Vetenskapspris för sitt omfattande och outtröttliga arbete för att förbättra kvinnors hjärt- och kärlhälsa. Genom Karins arbete kunde Centrum för Genusmedicin på Karolinska Institutet öppnas 2001, vilket bland annat har inneburit stora förbättringar generellt för diagnostisering och behandling av kvinnors hjärt- och kärlsjukdomar.

karin_tove
Karin Schenck-Gustafsson och Tove Lifvendahl

Anna Starbrink, Stockholms hälso- och sjukvårdslandstingsråd, var även hon på plats för att dela ut Kvinnor & Hälsas forskningsstipendier. I år till forskning på gyncancer och alzheimer. Mottagarna är:

Kolbrun Palsdottir för forskning på cervixcancer (cancer i livmodertappen).
Pia Jensen för forskning på ovarialcancer.
Jon Brännström, för forskning på läkemedelsbehandling hos äldre kvinnor och män med demenssjukdom. Priset togs emot av Christina Nemell och Hanna Karlsson från Alzheimerfonden.

Stipendiater

Utöver utdelningen av stipendier och priser var det förstås ett fullmatat program med spännande föredrag om hormonernas påverkan på vår hälsa, prostatacancer och kvinnans roll när mannen blir sjuk, den fortfarande något tabubelagda frågan förstoppning och om det högaktuella ämnet stressrelaterad ohälsa.

IMG_0246 IMG_0247

De fantastiskt duktiga trubbadurerna Kasper Skarrie och Petter borg spelade gitarr och sjön vackert för oss! Och kvällen avslutades med ett spännande smakprov på bollywood opera! Charlotta Huldt-Ramberg, Usha Balasundaram och Jonas Sjöblom sätter upp föreställningen Bollywoodopera i Botkyrka i vår på Subtopia, missa inte det!

Tack till alla fantastiska föreläsare, prisutdelare, underhållare och framför allt ni som kom för att lyssna!

 

Kommentarer