Tillsammans är vi starka

Även om ljuset är på väg tillbaka i vårt land återspeglas det inte i de nyheter som möter oss varje morgon. Det är nu mörka tider för kvinnors rättigheter och hälsa. Donald Trumps förhindrande av aborter var ett lågvattenmärke – ett brott mot mänskliga rättigheter som kommer leda till döden för världens fattigaste kvinnor.

Här i Sverige märker vi av antiabortlobbyism genom fallet med barnmorskan Ellinor Grimmark. Hela hennes rättsliga utspel om att vägra utföra abort i sitt yrke som legitimerad barnmorska (vilket är så omöjligt och motsägelsefullt!) är ett lobbyarbete från den amerikanska organisationen ADF:s antiabortkampanjer. Skrämmande!

Vi märker också av ett hot mot kvinnors hälsa och tryggt barnafödande när BB-avdelningar i Norrland, Sollefteå, stänger och hänvisar kvinnor att gå kurser för hur man föder barn på egen hand i bilen (!). Här måste vi förändra och förbättra situationen. Det är en självklarhet att alla kvinnor ska få föda barn tryggt och säkert!

Nu får vi försöka se de ljuspunkter som ändå finns och till exempel glädjas åt framgången för Women´s march som vi delar med våra kontorsgrannar här på 1,6: Fredrika Bremer Förbundet som deltog aktivt när Women´s march hölls i centrala Stockholm, med 4000 demonstranter på plats (bilden här i bloggen är lånad från Google och Women´s march i Washington som samlade 1 miljon demonstranter. Totalt var det  5 miljoner i hela världen som gick de olika Women´s march som hölls. Mäktigt! Det var väl inte fullt lika många i publiken under Trumps tal…)

Så nu kämpar vi och gör alla det vi kan för en bättre värld där kvinnors rättigheter och hälsa är en självklarhet – det ska gå, tillsammans är vi starka! Ni som är medlemmar hos oss har redan tagit ett steg i rätt riktning.Tack! Tipsa gärna fler! Genom föreningen kan vi ta ytterligare ett kliv och arbeta med opinionsbildning och stödja forskning och vetenskap för kvinnors hälsa. Nu vänder vi mot ljuset igen!

Kommentarer