Årets viktigaste dag är här!

Idag är inte vilken torsdag som helst, idag är en av de viktigaste dagarna vi har – dagen då vi uppmärksammar kvinnan extra mycket. En dag för jämställdhet och som, i de viktiga fotspåren från #metoo, idag känns om möjligt viktigare än någonsin. Internationella kvinnodagen är en dag som uppmärksammar ojämställdhet och kvinnors situation över hela världen. En situation som fortfarande, år 2018, är fruktansvärt ojämlik på många, många sätt på många olika ställen världen över och jag inte kan förstå hur vi kan ligga så långt efter här när vi ligger så i framkant på andra sätt och vis.

Internationella kvinnodagen instiftades 1910, vid den socialistiska världsorganisationen Andra internationalens konferens i Köpenhamn. Syftet var att lyfta kraven på kvinnliga rättigheter och framförallt rösträtt, något som kvinnor i USA redan två år tidigare börjat kämpa för. Hur det då är möjligt, över 100 år senare, att vi fortfarande har ett ojämlikt samhälle runt om i världen är bokstavligen talat ett stort misslyckande. Att kvinnor misshandlas, tystas ner och att vården inte kommit längre när det gäller jämlik forskning. Det är därför allt det här är så värt att fortsätta kämpa för. Vi måste fortsätta våga ta plats, våga göra oss hörda och även våga vara öppna för förändring. En som gjort något stort för detta, som är värd all kvinnlig kärlek och mer därtill är Malala Yousafzai, denna unga kvinna som fick Nobels fredspris för sitt arbete med att uppmärksamma flickor och kvinnors rättigheter.

Vilken förebild! Ja, ni vet ju att vi också gör vad vi kan för att dra vårt strå till kvinnostacken och vår livsviktiga kampanj Women In Red går av stapeln för fulla hus landet runt precis nu. På måndag är vi här i Stockholm på Oscarsteatern. Mer info om alla våra kvällar för Women In Red hittar ni HÄR.

Den 8:e mars är sedan 1977, på initiativ av FN, en officiell dag och låt oss tänka lite extra på oss kvinnor världen över idag. Att vi har varandra, att vi ska stå upp för varandra och att vi aldrig någonsin får sluta våga stå upp för oss själva. Solidaritet är modigt, viktigt och fint!

Ha en fin dag och hoppas vi ses på våra Women In Red-kvällar runt om i landet!

 

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.