Läsvärt om den ojämlika cancervården

Innan vi tar påsk vill jag uppmärksamma några viktiga, och tänkvärda ord om cancer som jag tagit del av nyligen. Det är dels Jan Zedenius, överläkare och medicinskt sakkunnig på Cancerfonden, som i rapport berättar om resultatet från analyser om hur utbildning påverkar risken att dö av sin cancerdiagnos. En skrämmande rapport som visar hur stora skillnaderna faktiskt är just på vilken vård vi får, och hur tidigt vi uppsöker vård, beroende på hur pass högutbildade vi är. Åter igen en viktig aspekt i hur ojämlik vår vård är, inte bara mellan könen utan nu bevisligen även när det kommer till utbildning. Som Jan Zedenius säger: Att drabbas av cancer är en mardröm, men för lågutbildade är denna mara än värre såtillvida att de löper en betydligt högre risk att dö av sin sjukdom, jämfört med högutbildade. Denna ojämlikhet anser Cancerfonden kostar 2 900 människors liv varje år.

Cancerfonden har i rapporten analyserat hur utbildning påverkar risken att dö av sin cancerdiagnos.

– Om man ser till all cancer finns det ingen större skillnad i insjuknandet. Lågutbildade drabbas ungefär av lika mycket cancer som högutbildade. Men om man ser till överlevnaden finns tydliga skillnader, säger Jan Zedenius.

Jan Zedenius, överläkare och medicinskt sakkunnig på Cancerfonden. Foto: Andrea Björsell

Så även om Sverige anses vara ett av världens mest jämlika länder råder stora skillnader i cancervård mellan socioekonomiska grupper, något också Jans kollega Ulrika Årehed Kågeström uppmärksammar i Cancerfondenrapporten.

– Dödligheten i cancer är till exempel betydligt högre bland personer med enbart grundskoleutbildning jämfört med dem med högre utbildning. Skillnader märks även i den snabba ökningen av livmoderhalscancer. Kvinnor i svagare socioekonomiska grupper tenderar i högre grad att utebli från det nationella screeningprogrammet, säger Ulrika Årehed Kågström.

2016 fick 60 325 personer ett cancerbsked, om drygt 20 år beräknas 100.000 nya cancerfall att diagnostiseras varje år. För att bromsa den utvecklingen behövs en effektiv preventionsstrategi, vem tar ansvar för det arbetet? Det är valår i år och det är hög tid att våra politiker på allvar tar tag i den ojämlika vård vårt land utsätts för. Såväl när det kommer till kön som till utbildning.

Här kan ni läsa hela artikeln med Jan Zedenius i Dagens Medicin ARTIKEL. Stark och viktig läsning och jag vill också passa på att tipsa om Gyncancerdagarna runt om i landet.

En afton om gyncancer i 2018 års tappning med engagerade talare och högaktuella ämnen inom gyncancer – nu under parollen: Kunskap räddar liv. I år arrangeras seminarierna i Stockholm den 16 april, i Linköping den 17 april och i Malmö den 18 april.

Klicka på länkarna som tar dig till anmälningssidan för varje stad, där kan du både se programmet för kvällen och anmäla dig, smidigt och kostnadsfritt! Som vanligt blir det ett fullspäckat program med fantastiska talare, många av dem Sveriges främsta experter inom sina områden. Varmt välkommen!

Och för att avsluta med något betydligt trevligare vill jag passa på att önska er en fantastiskt fin påsk! Som alltid, ta vara på varandra, ta er tid att hälsa på – om så bara med ett telefonsamtal – vänner och släktingar. Det betyder så mycket att visa omtanke och påsken är en fantastisk tid för detta! Att göra påskpyssel, kanske med sina barnbarn, är ett väldigt roligt och kreativt tips. HÄR får ni en länk till Adaras Diy-påskpyssel (Diy står för Do it yourself) som garanterat blir en rolig stund såväl för små som för äldre!

Klicka HÄR så kommer ni till webbsidan med fantastiska tips på roligt påskpyssel

Att måla ägg, hur trevligt är inte det och superfint i en korg på påskbordet!

 

Glad Påsk!

 

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.