En helt osannolik sannsaga – vill du också skriva en?

9 november 2016

Den oväntade snöstormens vita täcke förlamade sakernas tillstånd. I staden ekade tystnaden mellan snöklädda träd, varav vissa inte ens hunnit fälla blad och klä om till vinterskrud. Medan fotgängare vandrade hemåt i hala gators mitt satt plogbilar lika fast i drivorna de sökt undanröja som fordonen till vars undsättning de varit på väg. Samtidigt spred sig den goda viljan. Matvaruhandlare pulsade iväg till motorvägarna för att bjuda kaffe och bulla, andra delade hoppfull ut tröst och varma filtar till de som sedan långa timmar satt fångade i kalla bilar. De som fick kissa på sig, eller i flaskor eftersom nöden inte lyder någon lag. Omfamnade av gemenskap tog människorna sig genom natten, vissa lyckades till och med skratta med andra i samma båt. Och till gryningen började maskineriets kuggar råda ordning i kaos. Lyckosamma pendlare plockade upp liftare vid bortsnöade busshållplatser och gemensamma krafter fick fram elever och personal till sina skolor. 

Ändå lyckades novembermorgonens svaga solstrålar inte skingra omvärldens töcken. I en förenad nation av stater, långt borta och ändå alldeles nära hade den första kvinna ämnad att vigas till president förlorat till förmån för en egentligen ofrivillig clown. Om än oälskad besatt den vita kvinnan de facto både politiskt kapital och flest röster. Trots det vann den gamle skrävlande gårdfarihandlaren flest elektorat. Nåväl, sådan är demokratin även om segraren själv förblir dåligt inläst på dess uppkomst och mekanismer. I solariebränna, orange over-comb och  pingvinkropp med slagsida förtjänar hans utseende att nämnas. Personangrepp, påhopp, misogynism, rasism och allmän diskriminering är de retoriskt laddade redskap som grävt mannens värdegrund, i den mån någon sådan ens går att hänvisa till. (Brasklapp) Okunskap, bildningsförakt, dyssig empatiförmåga, narcissistisk personlighetsstörning med grandiosa vanföreställningar – hönan kan inte längre skiljas från ägget. För det är sant att makt korrumperar och den diagnos redan valkampanjen viskade om har sedan dess vuxit exponentiellt. Mannen är bortom räddning och har äntligen satt spaden till sin egen grav. 

Men det är en sorglig historia som visat vägen. Den där novembermorgonen stod folk med öppna munnar och trodde inte sina ögon. Sen gick allt rysligt fort. Trots pussygrabbing, hela havet stormar med personalen i det vita huset, diplomatisk destruktion, Twittermissbruk, människoförakt, trigger-happiness, vitmakt-sympatier, världsrekord i lögn och historieförvanskning gick börsen upp och skatterna ner för de som bara får mer och mer. Det republikanska etablissemanget lärde sig att se mellan fingrarna med presidentens metoder, trots att han gått till val på att röra om i den gryta de glatt lät honom bevara. Så kom Mueller-affären, trollfabriksförnekandet, Best Friends For Ever-kampanjer med världens värsta diktatorer, försvaret av charmtroll som Kronprins MBS (förmodligen för att Slump-Trump inte vet skillnad på samtyckes-BDSM och systematisk kränkning av mänskliga rättigheter), Presidenten-gör-vågen för Charlottesville-mördarna, blir bästa kompis  med Galningen Giulianis gulliga grabbar DunderKarlsson & Blom Parnas & Fruman, misstänks ha beställt mordet på Pedopolaren Jeffrey Epstein, har imperfekta telefonsamtal, skäller som en skadeskjuten bandhund, förnekar att han använder brunkräm och en massa annan smörja. 

Men så riksrätt!!! På välförtjänt höga hästar red hon in, Queen Nancy af USA’s Representanthus och ställde den ofullständiga presidenten inför rätta. Skulle äntligen den oupptänkliga men tyvärr högst verkliga såpan se rättvisa? Men nä, nä, nä – ni kan ju redan detaljerna i den berättelse som ständigt svängt mellan fars och parodi, till lika sorglig som plötslig tragedi. Mot alla odds, bättre vetande, kärlek till din nästa och en hel lång radda goda budord för den som behöver sådana som råd i ryggen verkade ondskan segra. Trumps vrede och pengarnas värde var för höga insatser för Senaten att rösta emot. Inte någonsin i USA’s historia har någon president så framgångsrikt OCH på Twitter utnämnt sig själv till president ”4EVA”.

Men Andra chansen då, får man inte en sådan? Självklart så, men nu snackar vi tunga artilleriet. Entré Covid-19. Förfärligt ond och oförutsägbar död, skräck, stängda gränser, ekonomisk kollaps, enorm arbetslöshet, utanförskap, psykisk ohälsa, stormaktspolitik, småkallt krig, hopplös ensamhet, stängda skolor och inte minst grusade semesterplaner – av gammaltestamentliga proportioner (fast kanske inte det där med studenternas charter till Cypern). Mitt i allt smög sig omtanke, hjälpsamhet, gemenskap, lugn, samarbete, förståelse och känslan för hur underbart det är att förspilla tid sig på. Ändå förnekade Trump & hans ljugande gäng allvaret. Förmodligen är det därför han vägrar munskydd, för att kunna fortsätta spy ur sig eviga osanningar utan att spotta sig själv i ansiktet. För alltså hur, hur bara hur kan en dåre som promotar klorin som botemedel och måste vara Joe Exotics brorsa fortsätta vara populär? Förlåt en elitistisk fråga, men vad är det för fel på folk?

I början av mitt författande utlovade jag högfärdigt att aldrig saluföra lyckliga slut – bara för sakens skull. Ni skulle ha sett minerna på de älskade agenterna runt Grand Agencys sammanträdesbord. Lyckliga slut säljer sa de pedagogiskt och mina böcker behövde en spark i rätt riktning. Dramaturgi+humor+välskrivet+hopp+lycka är inte alls så trist som det låter. Om så inte förr har Corona-pandemin fått mig att fatta. Första månaden av självpåtagen karantän räddade den högst inofficiella kulturklubben Culture o’holics oanständiga, fnissigt fåniga och fåfängt finurliga filmklipp mig från att komplett drunkna i mörkret av covid-statistik, under jakten på NÅT. Jag läser för att fatta vad som händer, jag skriver i försök att få ordning på det som sker. Betraktelsen av  den historiska våren 2020 är långt ifrån presentabel, det tar många år av bearbetning för att inta nya perspektiv. Däremot är jag helt helvetiskt hänförd över att president Trump nog äntligen faller. Varken filmmakarna Johan Renck, Spike Lee, Pamela Adlon, Greta Gerwig eller ens Quentin Tarantino hade fått till dramaturgin. 

I den dramatiska tredje eller femte akten (beroende på vilken manus-guru man tillber) löser sig rubbet och allt blir som det ska – det vill säga, i sagornas perfekta värld. Verkligheten däremot, är grym, ofrånkomlig och långt ifrån tillrättalagd. Inga skyddslappar kan styra fokus till enbart Trumps uppgång och fall, för sanningen är det brutala mord på George Floyd som leder dit. Inga lögner kan längre rädda den man som trots sin retoriska rekordlista helt saknar ord som självinsikt, mentaliseringsförmåga och blygsamhet. Men det som för evigheters evighet diskvalificerar Trump från att ens omnämnas i historieböckerna är oförmågan till humanism, solidaritet och empati. 

In i det sista blir upploppet komplicerat, trots de mänskliga rättigheternas sju diskrimineringsgrunder. Omvalssugna senatorer och guvernörer kan inte annat än fördöma den regelvidriga presidentens fortlöpande brott mot alla anständighetens regler. Samtidigt måste de manövrera under radarn för den maktfullkomliga galningens vrede för att få tillbaka ordning i kaos. Men världen står upp och vettiga ledare säger ifrån. Alltmer desperat kommer Trump fara ut till dess han tvingas se sig slagen. Det kommer bli en tuff sommar, höst och vinter till dess en förhoppningsvis välförtjänt president äntligen tillträder i januari nästa år. USA har inte färdats genom 400 blodiga år för att en komplett dåre och hans klan ska sitta kvar på tronen. 

Vore det inte en så fruktansvärd berättelse skulle den ta priset i alla kategorier. 

Vill du också börja skriva? 

Bli inspirerad och skriv din bok hos Picapen! 

Picapen är en digital plattform och app där man enkelt skapar och arkiverar böcker. Texterna konverteras automatiskt till digitala böcker, för tryck och till ePub för publicering. Innehållsförteckning och layout skapas automatiskt. 

Ha roligt när du skriver och bjud in upp till 5 medförfattare per bok. Vill du ha hjälp med ditt bokprojekt eller korrekturläsning kan man beställa personlig skrivhjälp av duktiga lektörer hos Picapen. Skriv dagbok, memoarer, kokböcker eller varför inte påbörja en roman? Allt man skriver är helt privat. 

Picapen vill gärna erbjuda alla i 1,6  och 2,6 miljonerklubben 6 mån gratis Picapen Premium. För att ta del av erbjudandet registrera konto på gratislänken  https://picapen.com/register?register_token=1-6miljonerklubben eller registrera konto på www.picapen.com. Välj 6 månader Premium och aktiv i kupongen: 16MILJONERKLUBBEN på betalningssidan. Vid frågor och feedback maila gärna josefine@picapen.com 

Kul va?

Kärlek, sol och fred från Lina

Gatupratare i London efter valet av Trump. 

Kommentarer