Så kan våra äldre få det bättre

I onsdags satt jag med i ett ”runda-bord-samtal” om hälso- och sjukvård för äldre. Ett komplext och svårt ämne. Det är lätt att bli för emotionell, när man som jag har en 90-årig mamma som är förlamad och helt handikappad. Hon bor på ett äldreboende där personalen – mestadels – är omtänksam. Men, det är oftast alldeles för få på ett arbetspass och därför fungerar inte allt som man skulle önska. Panelen i samtalet var mycket kunnig och sympatisk, med både geriatriker, fackförbundsrepresentant, vårdförbundet och äldrecentrum på plats. Vi var i stort sett eniga om att vi behöver:

* Mer utbildad personal

* Fler geriatriker och psykiatriker

* Mer pengar till geriatrisk forskning

* Bättre status för vårdpersonal med högre löner och bättre villkor

* Sätta individen i centrum, äldre är ingen homogen grupp

* Mer stimulans till aktiva äldre

* God och näringsrik mat

* Mer friskvård, träning och motion

* Mindre läkemedel

* Mer kommunikation mellan olika läkare

* Mer holistiskt synsätt

* Mer gemenskap, mindre isolering

Äldreassistenter vill vi se mer av. De gör hembesök och kommer till äldreboende. Promenerar, pratar, lyssnar eller kanske går och handlar tillsammans med de äldre. Biståndshandläggare vill vi se mindre av. En märklig inrättning. Det blir inte bra när ansvaret för den gamla/sjuka som nu delas mellan två olika vårdgivare; kommun och landsting. Risken blir att ingen tar ansvar. Äldreomsorgen får inte bli en marknad där den som bjuder lägst får uppdraget. Vi behöver kvalitet, men ett annat system än idag! Jag tror de närvarande politikerna tog till sig mycket av det vi förde fram. Vi i 1,6 kommer att jobba mycket för bättre äldrevård.

På kvällen hade 1,6 i möjligheten att, tack vare Atlantis Film, bjuda på en fransk filmkomedi. ”Det regnar alltid i Provence”. Vilken skön film! Mycket humor, rent ut sagt dråplig. Inget våld eller action, mer relationsdrama. Men den var ju fransk, det säger allt…

Man behöver stanna upp ibland, bara följa med in i en annan värld. Har ni förresten lagt märke till hur ljust det är!! Isande kallt men så vackert här i Stockholm. Lätt snötäcke, klarblå himmel och strålande sol. Man blir så glad.

I övrigt arbetar vi för fullt inför Go Red 8 mars då det är kick-off för kampanjen om Kvinnohjärtan. Glöm inte stödja forskningen genom att köpa den lilla röda klänningen på en pin. Finns bland annat hos Kapp Ahl, Best Western och Hemköp.

omslag-kvinnors-halsa2

Såg ni den fina bilagan ”Kvinnors Hälsa” som medföljde Svenska Dagbladet i veckan? Med Ebba von Sydow från 2,6 och mig från 1,6 på omslaget med den passande rubriken: Tillsammans är vi starka! Visst är det sant.

Trevlig helg önskar Alexandra

Kommentarer