På modeutställning och såg – mig själv!

Med familjen besökte jag idag Nordiska museet och deras utställning  ”Om Mode”, av Lotta och Tony Lewenhaupt.

Det är en fotoutställning med en kavalkad av modebilder från 50-talet fram till nutid. Fotograferna var, och är, oerhört artistiska. Man får verkligen njuta av underbar bildkonst.

Helt plötsligt ser jag en bild där jag är med! Detta visste jag inte om, men den togs nog inför Grease filmen som kom i börja av 1980-talet, gissar jag… I alla fall var det en 50-tals rockig bild med ett gäng som ser tuffa ut framför två riktiga 50 tals vrålåk. Det var stamgäster och personal från Alexandra´s.

Så festligt! Utställningen är mycket sevärd.

På andra våningen pågår samtidigt en alternativ mode utställning som visar de negativa effekterna av modeindustrin; på miljön och arbetsmarknaden worldwide.

Till exempel får vi veta att det går det åt 12 000 liter vatten och ett halvt kilo giftiga kemikalier för att tillverka ett par jeans!

Jag reagerade starkt på budskapet. Vi kan alla köpa mer ekologisk bomull och även använda ”vintage” secondhand kläder. Man behöver inte alltid köpa nytt. Och inte heller använda tvättmaskinen i onödan. När vi köper kläder måste vi tänka på var och hur dessa varor är tillverkade.

Ja det var en underbar dag med sol och vindstilla. Pricken och jag gick förstås en härlig promenad. Vi satt till och med på en parkbänk och lapade sol.

Det är lite våraning i luften!

 

Kommentarer