Fler kvinnor slutar röka!

Ser i tidningen att Folkhälsoinstituets stora nationella folkhälsoenkät visar att allt fler kvinnor slutar röka! Det är bland det bästa vi kan göra för vår hälsa och inte minst vårt hjärta. Studien omfattar 11 118 personer och redovisar resultat för tobaks-, cannabis-, kost- spel- och alkoholvanor, samt vikt, fysisk aktivitet och stillasittande fritid.

Att ändra levnadsvanor är mycket svårt och studien visar också på att det mesta är som det brukar. Desto roligare att just rökningen minskar. I synnerhet hos kvinnor. 130 000 färre rökande kvinnor i år jämfört med för fem år sedan. Vi kvinnor har bättre levnadsvanor över lag, jämfört med männen, men fortfarande röker vi mer. Och tyvärr röks det hos de unga kvinnorna 16-29 år. Det är också i denna åldersgrupp vi ser mest riskabla alkohol- och narkotika vanor.

Som ung är det inte alltid lätt att föreställa sig tillvaron som äldre. Man lever i nuet, full av energi och känner sig kärnfrisk. Trots cigaretter och festande med alkohol. Hjärtsjukdomar, cancer, KOL och andra sjukdomar som bevisligen främjas av rökning känns väldigt avlägsna. Men vi vet idag att allvarliga sjukdomar kryper ner i åldrarna. I dagens cigaretter finns över 4 700 ämnen varar minst 50 är cancerframkallande och alla irrriterande för luftvägarna. Varannan rökare dör i en tobaksrelateras sjukdom, vi vet att en rökare har dubbelt så stor risk att dö före 65 års ålder jämför med en icke-rökare. Men det handlar också om försämrad livskvalitet. Att leva med exempelvis hjärtsvikt och KOL begränsar livet väldigt.

Sluta aldrig påverka era döttrar, barnbarn, svärdöttrar och alla andra unga kvinnor så de aldrig börjar röka eller slutar som de redan börjat!

(Och pratar de om att de är rädda för att bli tjocka av att sluta röka, förklara att det handlar om futtiga 200 kalorier som nikotinet fuskförbränner. Det motsvarar faktiskt bara en kaffelatte UTAN socker…)

Kommentarer