Lyckat besök i EU parlamentet!

Bryssel visade upp sig från sin bästa vårliga sida när 1.6 höll seminarium den 18 mars. Vi började med en lätt lunch där alla minglade och träffades, det var några medlemmar från Sverige som rest ned för detta tillfälle, många SWEOr, näringslivskvinnor, några diplomater och andra ”vanliga ” kvinnor från Bryssel samt ett 20 tal politiker. Totalt fanns ett 80-tal besökare. Bilden är från är från EU-parlamentet och vårt seminarium, ”Women´s Health, does it matter?” med Lena Ek, EU parlamentariker och våra professorer, som höll Round Table-samtal om kvinnohjärtat. Det blev en mycket intressant och stimulerande eftermiddag. Lena Ek hälsade oss välkomna, då hon genom Alde-gruppen, liberaler i Europa, hade gjort detta seminarium möjligt. Hon berömde oss, 1.6, för våra insatser och berättade vad som ligger i planeringen för kvinnors hälsa. Hon beskrev också kvinnors situation apropå hälsa och miljö i Europa. Lena föreslog att vi tillsammans skulle fortsätta detta samarbete om hälsofrågor genom att i höst inbjuda in olika politiker av olika nationaliteter till ett nytt program.

Margot Wallström
Margot Wallström

Margot Wallström kom precis när bilden nedan hade tagits, och höll sitt anförande om varför kvinnors hälsa är viktigt och vad man planerar i EU. Hon delgav oss lite hemska siffror från sitt nyligen avslutade besök i Liberia, där 90 % av alla kvinnor utsatts för någon slags våld eller övergrepp och 70 % våldtagits under krig och politiska oroligheter. Carl Jan tog upp det viktiga med närproducerat, småskaligt, inom livsmedelsindustrin, han berättade kort om den akademiska utbildningen vid Grythytteakademin, vikten av miljön och att vi lär oss använda alla våra sinnen. Ja det blev en omtumlande upplevelse för mig! Och såå inspirerande!! Nästa dag höll jag, tillsammans med Harriet Gillberg, vår projektledare för våra utlandssatsningar och styrelsemedlem, ett anförande för PWI, Professional Women International. Vår värdinna, den programansvariga, Elizabeth Hammer – Kjellberg och ordföranden Christina Vicini, var så entusiastiska och tacksamma över att vi berättade om vår verksamhet och vill satsa på att starta upp i Belgien! Det fanns även andra kvinnor, som alla var av olika nationaliteter, som hade detta önskemål. Bryssel känns verkligen som navet i Europa. Innan hemfärden kunde vi sitta ute på La Grande Place och njuta av vårvädret och de blommande magnoliorna.

Elena Kalinina vår samarbetspartner från ryska 33.6 milj klubben, Harriet Gillberg styrelsemedlem, Vera Regitz Zagrosek från Berlin, som 19.6 (vår syster klubb i Tyskland) samarbetar med, Maria Grazia Modena, från Italien, där hon leder ett genusmedicinskt forskningscenter i Modena, Jeanette Strametz, från Wien, kollega till dessa andra professorer, Karin Schenck Gustafsson 1.6 kärntruppsmedlem professor och chef för centrum för genusmedicin på Karolinska Institutet, Lena Ek, jag själv, Carl Jan Granqvist professor i matkonst, Emitis Pohl tysk 19.6 representant från Köln samt Karin Ehnbom Palmqvist diplomat och styrelsemedlem.
Elena Kalinina vår samarbetspartner från ryska 33.6 milj klubben, Harriet Gillberg styrelsemedlem, Vera Regitz Zagrosek från Berlin, som 19.6 (vår syster klubb i Tyskland) samarbetar med, Maria Grazia Modena, från Italien, där hon leder ett genusmedicinskt forskningscenter i Modena, Jeanette Strametz, från Wien, kollega till dessa andra professorer, Karin Schenck Gustafsson 1.6 kärntruppsmedlem professor och chef för centrum för genusmedicin på Karolinska Institutet, Lena Ek, jag själv, Carl Jan Granqvist professor i matkonst, Emitis Pohl tysk 19.6 representant från Köln samt Karin Ehnbom Palmqvist diplomat och styrelsemedlem.
Alexandra talar i Bryssel på EU-parlamentet
Alexandra talar i Bryssel inför Professional Women International
Ett 80-tal personer lyssnade
Ett 80-tal personer lyssnade

Kommentarer