En oförglömlig kväll om klimatet och vår framtid

Postkodslotteriets vd Niclas Kjellström-Matseke, bjöd igår in till ett mycket angeläget seminarium om Klimatfrågan. ”Postkodlotteriet Climate Event”, höjdpunkterna kommer att sändas i TV4 ikväll kl 20-21. Vi var 1000 personer som kände oss mycket utvalda! Vilken service och vänligt bemötande, vi fick åtnjuta! Talare var Tony Blair, Bill Clinton, statsministern Fredrik Reinfeldt och den underbara kvinnan, professorn från Kenya, Wangari Maathai, som mottog Nobels fredspris 2004. Niklas, en oerhört karismatisk talare med en enorm charm, hade lyckats få dessa engagerade stora män och en kvinna att dagen innan G 20 mötet i London samlas i Stockholm för att betona och förklara hur angeläget det är att alla nationer tar tag i frågan nu. Vi har inget alternativ, sa de, vi måste ju stoppa världen från att brinna upp. Bevisen, forskningen och dagliga livet i till exempel Kenya, med torka, och smältande glaciärer, visar ju hur allvarligt läget är för de fattiga länderna. Vi klarar oss ju ännu så länge ganska bra. Sverige fick beröm, vi har lyckats uppnå det delmål man satt att skära ned på utsläpp som koldioxid med 20 % . Om vi inte kan anpassa oss till långa perioder av torka blir det gigantiska flyktigströmmar, påpekade Wangari Maathai. Själv planterar hon träd för att förändra och påverka klimatet på sitt vis. Hon spar på vatten, källsorterar och får alla människor i sin omgivning att vara medvetna om hur man bör leva och vad man kan göra för att klara sig så den dåliga klimatsituationen förändras. Margot Wallström var moderator i den avlutande paneldiskussionen, och hon fick var och en av dessa storheter att bekänna vad de själva gör privat, i hemmen, för att förändra klimatförstöringen Ja, alla körde ju på biogas, eller hybridbilar, alla källsorterar, alla släcker lampan, installerar solceller på sina hus. Alla beskrev hur jätteviktigt det är att USA, nu med Obama i spetsen, gör allvar av att följa Kyoto avtalets föreskrifter, att på allvar skära ned på alla utsläpp. Bill Clinton, huvudtalar under kvällen, trodde att amerikanarna har viljan men att politikerna trots allt inte vågar. Han återkom hela tiden till att påpeka att vi måste vara praktiska och tala om hur alla kan hjälpa till, hur detta ska lösas. Bill var som en skollärare, som med siffror och fakta beskriver denna katastrof som väntar om vi inte åtgärdar nu! Men det är också viktigt att även stora länder som Kina och Indien tar sitt ansvar. Alla, såväl u-länder som i-länder, kan påverka. Fast på olika sätt. Tony Blair påpekade att det just i dessa ekonomiska kristider är viktigt att ta tag i frågan. För det finns hopp, men vi har inte tid att vänta. Det var en mycket spännande grupp människor jag mötte i Stadshuset. Där vimlade man med ministrar och näringslivsrepresentanter. Hann hälsa på fem ministrar, Göran Hägglund, Maud Olofsson, Gunilla Carlsson, Andreas Carlgren och statsministern. Träffade även Mona Sahlin och Margot Wallström, som jag förstås tackade för senast i Bryssel. Det blev en oförglömlig kväll med ett mycket allvarligt budskap.

Kommentarer