Berikande resa i södra Sverige

Ystad var mycket trevligt och vilken vacker teater staden har! Från sent 1880-tal med fina renoverade lokaler, vi blev så väl omhändertagna av teaterns personal och alla våra gäster var mycket nöjda. Särskilt trevligt för mig, var det att våra kontaktkvinnor i Malmö, Ann, Gunnel och Gun, hade kommet dit för att assistera vid kvällens program. Varmt tack! Jag fick även träffa två riktigt kära väninnor, en som bor i Sjöbo och den andra som köpt hus i just Ystad. Det är berikande och lärorikt att vara på turné i landet. Nästa morgon tog jag Pågatåget till Malmö och vidare nästa tåg till Göteborg, för att där vara moderator på Hjärnfondens dag. Det vackra landskapet visade sig från sin bästa sida denna ljuvliga vårdag. Det var bara 4 grader när jag lämnade Ystad, men det blev 18 i Göteborg senare under dagen. Att resa utmed kusten, se havet, allt som börjar blomma, gjorde mig oerhört nationalromantisk. Väl framme mötte jag Hjärnfondens alla medarbetare och Lions, som säljer Den röda fjädern, till förmån för forskningen kring beroendesjukdomar. Vår fine nobelpristagare i medicin/fysiologi år 2000, Arvid Carlsson, inledde dagen. Fyra experter belyste Hjärnans mysterier, depressioner, beroendecentrum och intressanta skillnader mellan kvinnors och mäns hjärnor. Våra könshormoner påverkar hjärnan redan innan födseln! Det finns forskning som visar att hjärnorna präglas redan i fosterstadiet. Läs till exempel på www.dana.org En lustighet var, apropå könsskillnader, när professor Annika Dahlström sade att mäns hjärnor är som en mikrougn; går igång direkt medan kvinnors hjärnor är som en elektrisk ugn; det tar tid att värma upp den och tid innan den svalnar. Ja, det var en överfylld sal, cirka 350 personer hade kommit till Biopalatset i Göteborg, trots denna underbart vackra vårdag. Nästa gång ska vi boka en större lokal.

Kommentarer