Toscanametoden

En svensk sommar är den bästa dagen på hela året, förkunnar Henrik Brohagen i Dagens Nyheter. När jag blickar ut över ett regnigt och kylslaget Stockholm är jag benägen att hålla med. Som kontrast till detta kan jag förkunna att paradiset på jorden stavas Toscana! Smaka på det ordet och säg om det inte låter vackert! Dit ska jag åka och hälsa på min kollega Marit Carboni-Nordlander och hennes man Claudio.

 

Marit Carboni-Nordlander
Marit Carboni-Nordlander - Lär dig stressa av i Toscana

 

 

En timmes bussfärd ifrån Florens, i riktning mot Siena och inbäddade i det frodiga vindistriktet Chianti ligger de pittoreska byarna Panzano och Greve in Chianti. Hit, till det mest magnifika av Toscanska landskap – med allt från vingårdar till olivodlingar, böljande kullar och cypressalléer – brukar matkändisar som t ex Jamie Oliver komma för en stunds avkoppling och för att att bättra på sin kokkonst.

cimg1444-1
Panzano in Chianti

 

Här erbjuder också Marit den så kallade Toscana-metoden, ett stresshanteringsprogram som blandar sådana klassiska ingredienser som mindfulness, avspänning och sömnrådgivning med utflykter, matlagning och vackert boende. Det går med andra ord alldeles utmärkt att ägna sig åt att lära sig hantera sin stress på förmiddagen, göra studiebesök hos någon mat- och vinproducent på eftermiddagen och avrunda dagen med en generös middag. Inte minst ser jag fram emot ett besök hos den excentriske krögaren Dario Cecchini. I hans butik i Panzano dröjer man sig länge med ett vinglas i handen och lite porchetta (helgrillad spädgris) eller salami som tilltugg.

 

Porchetta går inte av för hackor, mums...!
Porchetta går inte av för hackor, mums...!

 

 

Butiken är en social smältdegel, här pratar alla med alla och Dario tar tillfället i akt att deklamera några verser ur Dantes ”Den gudomliga komedien”. På kvällen är det middag på hans kultförklarade restaurang ”Solo Ciccia”, där kolossala florentinska biffar grillas över öppen eld.

 

macelleria11
Dario läser poesi

 

 

 

Avstressad, mätt och behagligt trött slocknar man sedan bland mjuka bolster. Buona notte!

 

cimg1699-11

Kommentarer