Hur du håller evigt liv i kärleken – tips från en biolog

Ja, vad har då dopamin med evig kärlek att göra. Och ffa det amerikanska presidentparet Coolidge?

Anekdoten om det amerikanska presidentparet Coolidge har tom gett upphov till uttrycket Coolidge-effekten:

farm

Grace och Calvin Coolidge besökte en statlig farm och visades runt var och en för sig. Mrs Coolidge såg en tupp som intensivt parade sig med en höna och  frågade imponerat hur ofta tuppen kopulerade.

”Ett dussintal gånger per dag”, svarade farmägaren.

”Berätta det för presidenten, är du snäll,” bad hon.

När Mr Coolidge gick förbi och framägaren framförde hustruns önskan, undrade presidenten:

”Är det samma höna varje gång?”hana

”Nej då; Mr president, det är olika hönor varje gång.”

Presidenten nickade: ”Säg det till Mrs Coolidge.”


Att såväl de flesta djur som människor har en drift/längtan efter nya sexualpartners har av beteendeforskare fått benämningen Coolidgeeffekten. Fenomenet är noggrant studerat.

rayttaMan kan till och med mäta hur mycket hanen (hanen eftersom det är det som den kanadensiske hjärnforskaren Anthony Philips har studerat) åtrår sin partner. Bara synen av en ny hona bakom en plexiglasskiva får dopaminnivåerna hos hannen att öka med 44%. Normalvärdet dubbleras före parningen, för att efter höjdpunkten sjukna drastiskt. Och för varje gång de parar sig sjunker dopaminhalten för varje gång.

Och allt det här apropå att göra nya saker då och då, för att ge oss själva en motiverande dopamindusch. shower

Och när det kommer till romantiska relationer är detta hot stuff att känna till.

Så fort vi gör nya saker, stiger dopaminnivåerna. Och flera studier visar att par som gör nya, utmanande saker tillsammans känner sig mer tillfredsställda i sin relation.

i-love-youAtt göra nya saker kan tom stimulera och intensifiera romantisk kärlek. Par som i studier antingen fått göra spännande, nya saker tillsammans respektive tråkiga saker och sedan fylla i ett frågeformulär, visar att de som gjort de nya, roliga aktiviteterna upplevde en mer intensiv känsla av romantisk kärlek till varandra efteråt.

Så för att hålla kärleken vid liv (och det är ju det viktigaste vi kan göra för att må bra) se till att göra nya saker, inte bara själv, utan tillsammans med din partner!

PS) Och vill du lära dig mer om dopamine (en jäkligt häftig substans) kolla in:

Video om dopamin

Kommentarer