NYA UPPLEVELSER, DOPAMIN OCH IQ

Våra hjärnor är gjorda för att stimulera oss till att göra nya saker som bra för oss. Varje gång vi gör det får vi en liten dopamindusch; ett lycko- och vällustrus genom hela kroppen.
Dopamin är en av de viktigaste signalsubstanserna som våra grå celler behöver för att kunna kommunicera med varandra. Dopamin gör oss uppmärksamma, vakna, alerta och motiverade. Och underlättar inlärning. Det finns massor av häftiga studier där man ger extra dopamin, blockerar dopamin, eller utsätter människor för situationer som gör att dopamin frisätts, och man ser hur dopamin gör att nya förbindelser i hjärnan etableras lättare, dopamin tala om vad som är dåligt, bra och bättre.
Lider man av Parkinson har man för lite av just dopamin.
Clown

”Gäsp”, säger kanske du, ”signalsubstanser…”
Men icke. För fattar man det här, då fattar man också hur man håller liv i kärleken och sexlivet…
Och apropå det har ni hört anekdoten om det amerikanska presidentparet Grace och Calvin Coolidge? Om inte, så tar det när jag kommer åter. Och hur kärleken blir evig genom att duscha sig och sin partner med dopamin då och då.

Kommentarer