Sover du lite? Högt blodtryck….?!

Usch, det blev sent jobb igår framför datorn. Hör inte till vanligheterna, men satt uppe till klockan halv två på natten för att hinna klart. Och jag som skulle gå på hattfest med 2.6 miljonerklubben bla på Lisa på Udden. Man kan inte få allt här i livet, som det så trist heter.

hatt

Tråkigt att missa den, men kanske inte det värsta ändå. Det värsta med att ha sovit lite och dåligt en natt är den där ”baksmällan” dagen efter, idag alltså. Ofta kommer den dag två, tycker jag, men jag ligger back från helgens bröllop som jag inte hunnit hämta hem sömn ifrån ännu. Helgen…!blodtryck

Dessutom läste jag precis en ny studie som visar att de som sover för lite i medelåldern, har en högre risk att utveckla högt blodtryck när de blir  äldre. Missar man en timmes sömn över fem år så har man en ökad risk med 37 procent att utveckla högt blodtryck.

Och i snitt behöver vi sju till nio timmars sömn per natt. Hos barn har man sett tydliga samband mellan sovande-tjej sömnbrist och övervikt, depression och högt blodtryck. Och högt blodtryck är inget försumbart problem, det är en bidragande faktor till 7 miljoner dödsfall i världen varje år.

varlden

Kommentarer