"Skönhet genom vetenskap"

plastik-gasvav-lapp Igår var jag på presslunch på ståtliga Grand Hotel. Akademikliniken startar sin årliga Beauty Through Science-kongress, ”Skandinaviens största läkarstämma för plastikkirurger”, som de själva formulerar det.

Oavsett allt så är Per Hedén, grundaren av Akademikliniken, en entreprenör utan dess lika. Inte har han bara byggt upp Europas största plastikkirurgiska klinik (dock oklart hur det är mätt), men är en riktig jäkel per-hedanpå varumärkesbyggande med egen hudvårdsserie bla. Han har satt Sverige på den kosmetiska plastikkirurgiska världskartan, och lockar både internationellt duktiga kirurgier som patienter till Sverige.

Årets kongress hålls på Grand Hotel 11 – 13 juni, och jag vet faktiskt inte om själva utställningen är öppen för vem som helst.

Nyheter från den plastikkirurgiska sfären som presenterades var:

… hur den plastikkirurgiska konsultationen nu kan utföras med hjälp av 3D-simuleringar. Jag som själv gjort tre år som ST-läkare inom plastikkirurgi, (dock endast rekonstruktiv, ingen renodlad estetisk kirurgi), vet hur svårt det är att sätta ord på vad som är möjligt och inte, och så att orden överensstämmer med bilder i patients- och kirurgs hjärna. Det som alla har erfarenhet av är väl att gå till frissan – hur lätt är det inte bara där att det blir missförstånd? Och missförstånd när det kommer till håret är ju ett relativt lindrigt problem. Men även om en dator kan simulera ett resultat så kommer ändå biologin göra sitt… och den mänskliga faktorn; dvs kirurgens skicklighet spela in. Men att sträva efter perfektion och exakthet kan ändå aldrig vara fel.

kirurgi… hur det som väl många kan tänka en stilla tanke: tänk om fettet på låren kunde flyttas där det fyller en bättre funktion: fetttransplantation. Det kan låta simpelt, men det är långt ifrån enkelt. Alla vävnad måste vara kärförsörjd, dvs få blod. Det går inte bara att ta en slabba fettvävnad och lägga den där man tycker den passar. Men enligt gårdagens kirurg har han utvecklat tekniker som kraftigt förbättrar överlevnaden av flyttat fett. Framförallt är nog detta vitkigt när det kommer till mindre gropar efter ex lokala kortisoninjektioner, medfödda missbildningar, AIDS-behandling mm och då framförallt i ansiktet. Det är definitivt en bättre väg att vandra än att spruta in en massa konstiga ämnen och lägga in föremål i kroppen, som alltid utgör risker långsiktigt. Om än allt säkrare om hanterade på rätt sätt.

För det är det nya: Alla dessa ”snabb-kasse”-åtgärder, som att spruta lite botox, hyaluronsyra mm i ansiktet på lunchrasten. Jag som jobbat kirurgiskt vet vilka enorma risker det är så fort NÅGOT naylarpenetrar huden. Omedelbart föreligger risker med infektioner och att viktiga strukturer skadas. Om man därutöver injicerar något finns en ökad risk infektioner, skada men också att ämnet i sig ger upphov till reaktioner och hälsorisker. Plus att rätt sak på rätt sätt, men på fel plats, är inte heller bra. Summa summarum: Var OTROLIGT noggrann med VEM, VAD och HUR du tillåter sticka saker i din kropp. Det kan bli en mardröm för resten av livet. http://www.aftonbladet.se/sofismode/article389408.ab Jag har mött patienter med knölar i hela ansiktet efter de tillåtit oerfarna behandlare injicera ämnen som visat sig ge upphov till en kraftig ärrreaktion i efterhand.

lappar438_222785w

Injektioner och ”snabb-kasse”-åtgärder får utföras av icke-läkarlegitimerad sjukvårdsutbildad personal. Men även när det kommer till läkare ska man verkligen vara på sin vakt.

… att ett ansiktslyft inte är det andra likt. En teknik som primärt går ut på att omfördela fett i ansiktet till det sätt som personen i fråga hade som ung, var gårdagens föreläsares specialitet. Det är inte den gamla ”ödle-looken”. Poängen här är densamma som innan; en ”kirurg” är inte utbytbar mot vilken plastikkirurg somavvikande helst, inte heller en ”plastikkirurg” mot en annan plastikkirurg. Det tar många år och många misstag innan man är duktig. Samt hjärna, intresse och begåvning.

Är du intresserad av Dr Hamras Composite Facelift (som han kallar det) kolla in: http://www.drhamra.com/html/about.html

Plastikkirurgi – varför tar jag överhuvudtaget upp det? Är det inte att bidra till plastkirurgihetsen och skönhetshysterin?

Som framgår av inbjudan så omsätter skönhetsindustrin globalt 250 miljarder dollar. Enbart i Sverige omsätter branschen 600 miljoner kronor och tillväxttakten har legat på 20 procent den senaste femårsperioden.

gammal-2Vari ligger denna besatthet med våra kroppar och vårt utseende? Är det något nytt? Något skapat av media, eller kanske bottnar det i vår grundläggande biologi? Ålderdom och ungdom. Möjligheter och säkra ingrepp. Plastikkirurgins framfart, synen på våra kroppar och skönhet är ett otroligt fascinerande och intressant fält som kräver svar från såväl psykologins, medicinens, sociologins, historiens, samhällsvetenskapen, biologins områden. Men det får vänta till en annan gång…

Jag propagerar inte för att plastikoperera sig. Men det finns många situationer där plastikkirurgin är livsnödvändig, och andra där den kan revolutionera en människas liv efter skador, missbildningar, cancer och annat. Plastikkirurgin is out there. Och som med allting annat: Inget är rätt för alla, och inget är fel för alla. Men kom ihåg: Var skeptisk, ifrågasättande och försiktig. Och fråga dig varför.

Kommentarer