Knepen för att hålla dina hjärna ung och pigg

Vill du fortsätta vara skarp när åren staplas på varandra?

Det är du långt ifrån ensam om; att försämras mentalt är den största skräcken – efter cancer – som majoriteten känner. Och det är en relevant rädsla. Men också något som du kan göra åtskilligt för att förhindra!

En färsk studie (Alexandra J. Fiocco, Ph.D., University of Califronia, San Fransisco) visar att 53%; mer än hälften av oss alla, har åtminstone en mindre mental nedgång när vi närmar oss 70-80-års åldern, och ca 16% har en mer allvarlig utveckling.

Men vänd på steken: de goda nyheterna är att det är väldigt många som inte upplever någon försämring när de åldras. Och det bästa av allt; visst påverkar både gener och sjukdomar som kan vara svåra att göra något åt en hel del; men det finns massor du själv kan göra:

Nyckeln verkar vara motion; och i tillägg till det hålla igång mentalt och ha ett levande socialt liv.

Knepen för att hålla din hjärna ung och pigg även i 70-8o-års åldern:

Utbilda dig: De som gått ut gymnastiet hade 2-3 ggr högre chans att de skulle behålla en god mental förmåga, och de som hade högre utbildning hade 4 – 5 gånger högre chans att upprätthålla en hög mental förmåga när de åldrades.

Sluta röka!: Icke-rökare har en 1.84-gångers högre chans att bevara de små grå i god trim.

Motionera: Måttlig till intensiv aktivitetet åtminstone en gång/vecka hade en 1.34 gånger högre chans till en bevarad ung hjärna.  Tänk att man kan promenera sig till ett bättre minne! Fast tempo tre dagar i veckan för 30 – 45 minuter – det kan bromsa upp åldrandets effekter på hjärnan. Det är väl fullkomligt fantasiskt?!

Älska din medmänniska: Lever man ihop med någon har man en 1.24 gånger högre chans, och detsamma gällde för de som jobbade voluntärt. (En annan studie har visat att äldre män och kvinnor som volunärt fick lära förskolebarn att läsa hade lika stor effekt på sina hjärnor (MR-undersökningar) som de som hade motionerat.)

Faktorer som kan vara svårare att påverka:

  • Högt blodtryck, diabetes, de med genen apolipoprotein E-e4 hade en högre risk

Sammanfattningsvis: se till att gå ut och träffa folk, kanske jobba voluntärt, engagera dig, och få lit emotion samtidigt. Då ökar du dina chanser att till att du slår barnbarnen i luffarschack. För det handlar om att hålla sig aktiv och vara engagerad.

Och härmed slutar jag där jag började:

Studien visar att det är oerhört viktigt att vara intellektuellt nyfiken: Alltså; var inte rädd för att lära dig nya saker. Testa saker som du tycker verkar kul och leta upp nya saker för din hjärna att jobba med.

Och till de som står vid sidan om och kritiserar när du tar för dig av livet:

För att undvika kritik, säg ingenting, gör ingenting, var ingenting.

Så se kritik och kommentarer från folk som rena rama berömmet. DU LEVER!

Kommentarer