Att åldras är inte så dumt

Känner du inte vanmakt inför att åldras, frågade reportern Carin Ahlqvist mig när jag tidigare idag blev intervjuad av henne i Radio P4 Extra.
Efter en sådan fråga skulle jag vilja citera en bit från skådespelerskan Marie Göranzons Dramatenblogg: ”Jag heter Marie Göranzon och jag är ganska gammal…Om jag hade vetat hur skönt det är att vara en äldre skådespelare hade jag blivit det på en gång. De första 25 åren av min karriär med eviga roller av vad jag brukar kalla ”pastellkärringar” var som en transportsträcka där man fick springa omkring och le för alla farbröder. Tänk så många år man har ägnat åt att få dessa herrar på gott humör. Och jag ser att många yngre kollegor tar över stafettpinnen och gör samma sak som vi gjorde. Sluta i tid tjejer, och tänk er på själva!
I 50-årsåldern blir det tack och lov lite kött på benen i ”dödsdansrollerna”. Hade jag kunnat hoppa från 25 år direkt till 50 år hade jag gärna gjort det. Nu är jag bara rädd för att tappa minnet, men det är bagateller jämfört med hur det var att gå runt i de där pastellklänningarna och le. Det är som en ny vår och en lycka att få jobba…Man måste ha lusten kvar och inte lyssna för mycket på vad andra tycker och tänker om en.”
Kan det sägas bättre

Kommentarer