Är du också rädd för svininfluensan?

Varför är vi svenskar mer rädda för svininfluensan än våra nordiska grannar? I Sverige förbereder vi oss för massvaccinering, i Danmark ser man det som en vanlig influensa. Och beställer vaccin därefter. Där uppmanar man folk att stanna hemma tills man är frisk efter någon vecka och sedan gå tillbaka till jobbet. Nu kommer också allt fler kritiska röster beträffande vaccinet. Moderata riksdagsledamoten Cecilia Magnusson tycker att svenska folkets skrämts och att vi nu måste få in mer sans i debatten. Svenska socialstyrelsen tycker inte heller att svininfluensan är farligare än en vanlig influensa, till och med mildare. Dessutom är vaccinet varken testat på personer över 60 år eller under 18 år! I USA uppskattas en miljon människor ha smittats av svininfluensan. 160 000 fall finns registrerade världen över. Hittills har runt 1000 personer avlidit över hela världen pga svininfluensan. Socialstyrelsen konstaterar att omkring 2000-4000 fler dödsfall inträffar i Sverige under vintrar med många influensafall jämfört med de år då influensafallen är få… Kanske finns det annat vi bör oroa oss mer för. Värmen till exempel. Sommaren 2003 dog över 40 000 personer bara i Europa på grund av värmeböljan som rådde då!

Kommentarer