Visst är vi intresserade av mat!

Vad åt du till middag igår? Åt du någon middag igår eller stoppade du bara i dig lite småplock från kylen? Uppe på Kulturhusets tak i Stockholm var det igår kväll säsongens andra Live-Mat med den ekologiskt vurmande kocken Rune Kalf-Hansen som lagade mat med Mats-Eric Nilsson, författare till succéböckerna ”Den hemlige kocken” och ”Äkta vara”. Böckerna har nu sålt i ofattbara 250 000 ex, vilket ju bara visar att vi svenskar är intresserade av mat och vill lära oss hur vi ska äta bra. Trots att vi aldrig någonsin tidigare lagt så liten del av vår inkomst på just mat!

Mats-Eric berättade att när hans första bok, ”Den hemlige kocken” kom och avslöjade alla tillsatser som finns i våra vanligaste livsmedel; 360 E-nummer, ett par tusen aromämnen, smakförstärkare, konsistensgivare, färgämnen… med andra ord väldigt få äkta råvaror, var livsmedelsindustrin väldigt negativ först. Men trenden har vänt! Idag ringer tillverkarna själva och ber Mats-Eric komma till deras företag och berätta.

”De vill att jag ska informera deras anställda hur många tillsatser deras produkter innehåller – och jag får betalt för det!”, skrattade Mats-Eric Nilsson gott som idag har slutat på Svenska Dagbladet där han tidigare var nyhetschef, för att på heltid ägna sig åt att debattera i matfrågan.

Maten är viktig. Det är den som gör att vi får energi och kan hålla oss friska. Den påverkar oss in i minsta cell.  Många av oss skyller på tidsbrist som orsak till att vi inte längre lagar från grunden. Men allt är ju bara en fråga om prioritering, vad vi vill lägga vår tid på. Dessutom, och det visade Mats-Eric och statssekreterare Maria Åsenius som också var gäst på Live-Mat, tar det bara 8 minuter att laga örtkryddade lammfärsbiffar med rotsakspytt. Det såg så gott ut och fortare går det väl knappast att micra en fryst färdigrätt – full med tillsatser…

Mats Eric Nilsson ("Den hemlige kocken") och Rune Kalf-Hansen lagar lammfärsbiffar på Kulturhusets takterass
Mats Eric Nilsson ("Den hemlige kocken") och Rune Kalf-Hansen lagar lammfärsbiffar på Kulturhusets takterass

Kommentarer