(O)Rättvis vård

”Du är så glad jämt” säger folk till mig jämt och ständigt. De som lever tätt intill mig vet att det inte är sant. Jag, precis som alla andra människor, är fylld med en massa känslor, jag blir besviken, frustrerad, arg och ledsen – och när jag blir ledsen gråter jag så att tårarna sprutar.

 

Men såklart är jag också glad. Allt som oftast faktiskt. Eller kanske vore det mer rättvisande att säga att jag har en positiv inställning till livet. För alldeles oavsett vad som händer mig eller runt omkring mig så har jag en förmåga att tänka positivt.

 

Kanske var det därför som jag blev så barnsligt glad när jag i förra veckan läste Filippa Reinfeldts och Per Schlingmanns debattartikel i DN (090828). För er som missat den kommer här ett utdrag:

 

”Var man bor ska inte kunna avgöra vilken vård man får… Ett landsting ska till exempel inte kunna vägra erbjuda ett läkemedel som är reglerat på nationell nivå. Alla ska ha rätt till samma goda sjukvård.”

 

Tomma ord är det säkert många som tänker men jag tror faktiskt att vi till slut lyckats med vår lobbying och vårt arbete med att väcka opinion kring frågan. För vi är många som vid det här laget påpekat de orättvisor som finns inom svensk hälso- och sjukvård.

 

Men trots min positiva läggning finns det en sak som fortfarande bekymrar mig. I artikeln, i samband med hur vi medborgare svarat på en Sifo-undersökning, läser jag:

 

”De svarande anser att skillnaderna i kvalitet är mer betydande beroende på bostadsort än vilket kön eller inkomst man har.”

 

Uppenbarligen finns det fortfarande en hel del frågor att fortsätta väcka debatt om och öka kunskapen kring. Som exempel kan nämnas att en nyutkommen studie visar att 10 år efter cancerdiagnos lever 76% av kvinnorna med högst inkomst medan jämförande siffror för de med lägst inkomst bara är 35%!*

 

Ja, dessa siffror kan få vem som helst att gråta floder och det har jag också gjort. Nu har jag dock gråtit färdigt och är redo att börja strida för dessa kvinnor. För inte kan vi väl acceptera dessa siffror?!? Visst måste det finnas något, massor, som vi kan göra?!?

 

Detta blir Clife.se:s första hjärtefråga, att bidra till att minska skillnaderna i dödlighet mellan hög- och låginkomsttagare som drabbats av bröstcancer. Jag hoppas att du vill vara med! I samband med oktober månads Rosa Bandet kampanj kommer det att finnas många olika sätt att bidra på. Du kan också redan nu kostnadsfritt bli medlem på Clife.se och på så sätt göra vår röst ännu starkare i debatten kring svensk cancervård.

 

Helena D.

 

 

*Källa: Vård på (o)lika villkor – en kunskapsöversikt om sociala skillnader i svensk hälso- och sjukvård, Sveriges Kommuner och Landsting

Kommentarer