Är det ok att använda sin hjärna?

När man är ung är det viktigt att få en ärlig chans att tro på sig själv, att lära sig vad som är normalt, vart gränser går och hur kärlek känns. När man växer upp vill man tro att man duger och man är beredd att gå oerhört långt för att bli respekterad.
Som ung tjej har man en oerhörd press på sig – från alla möjliga och omöjliga håll. Inte nog med att man själv upptäcker att kroppen förändras, hela världen lägger märke till det och det är oerhört lätt att tro att ens värde sitter i kroppen. Och eftersom vi tjejer tidigt lär oss att killar som är dumma och taskiga mot oss egentligen tycker om oss är det lätt hänt att synen på sin egen sexualitet och andras blir skev.
Hemmet med föräldrar blir kanske inte längre den oas det en gång varit och att prata med sina föräldrar kan vara oerhört svårt. Men vart vänder sig unga tjejer då? Vi behöver alla förebilder, men vilka finns?
Jag hade turen att få vara med på ett möte idag (som ni kommer få veta ännu mer om längre fram) och en av deltagarna Karin Jordås från Mentor sa en obegahlig sanning ” Hur många påklädda förebilder har unga tjejer idag?”
Svaret är nog, inte så många.
Men det är ju det vi ska och vill vara. Vi som vill se och lyssna och som vet att en ung tjej är ovärderlig.
Jag vill inte och tänker inte låta kvinnor som, vår nya drottning av dumhet, Anna Anka påverka tjejer att tro att vi finns till för männen. Vi får aldrig lära ut att vi får skylla oss själva om vi blir illa behandlade om vi inte beter oss ”passande”.
Och jag vet att ingen av er heller vill det. Så håll utkik på vår hemsida så ska vi lösa det här!

Kommentarer