Mammografi räddar liv och berörning får oss att må bra

Underligt att läsa att man i USA inte tänker rekommendera mammografi till kvinnor mellan 40 och 50 år. Och till kvinnor i gruppen 50 till 74 år bara vartannat år. Detta efter ett utspel av en oberoende expert grupp vid USA:s hälsodepartement.

I vårt land rekommenderar socialstyrelsen, än så länge, kvinnor mellan 40 och 74  att undersökas med 18-24 månaders mellanrum. Man har satt igång en utredning och innan det året gått som den kommer att ta, ska inga förändringar ske. Men nu har de ju skrämt upp många kvinnor, tror jag, som blir kallade. Jag citerar överläkare Karin Leifland på Bröstcentrum St Göran i Stockholm; ”Mammografin räddar liv!!”

De flesta kvinnor som drabbas är över 60 år. Men om man upptäcker tumören i tid finns det idag stora chanser att överleva och ha ett fullgott liv. Visst finns det exempel på att man kan ha överbehandlat några få kvinnor, men jämfört med hur många liv som räddats tycker jag precis som läkarna på St Görans Bröstklinik. Mammografi räddar liv!

Husdjur får oss att må bra!

Må bra hormon är nästintill avgörande för vår hälsa-balans! Oxytocin måste vi ha för att må riktigt bra. Det bildas vid beröring, närhet – ja genom kärlek. Men oxytocinnivåerna kan höjas på många sätt. Till exempel bildas det vid massage, när vårt husdjur visar att det älskar oss eller när vi tar hand om våra barnbarn. Många av oss lider brist på detta hormon, som enligt professor Kerstin Uvnäs Moberg bör skrivas ut på recept!

Ja, det låter bra. Och i en bilaga i söndagens DN så berättar jag om att vi satsar på att informera och engagera oss i Alzheimerforskningen

Kommentarer