Be om en remiss för bentäthetsmätning och ät D-vitamin

AV CAMILLA

Att bara en av tio svenska kvinnor som brutit ett ben i kroppen får behandling mot benskörhet är bedrövligt. Det kan skapa onödigt lidande och försämrade livsvillkor. För att inte tala om vilka kostnader det blir för samhället. Frakturerna orsakar stort lidande med ständig smärta för många äldre. Kvinnor i synnerhet eftersom vi är oftare drabbade. Extra bedrövligt är det ju när behandlingen både är enkel, billig och dokumenterat effektiv. Det kostar 1 000 kronor om året… Prioritera bentäthetsmätningar. Be din husläkare om en remiss. Själva mätningen kostar här i Stockholm 200 kronor, eller går på ditt högkostnadskort. Och undersökningen som tar 20 minuter är smärtfri. Röntgenstrålningen betydligt lägre än vid vanlig röntgen. Ännu snabbare är den förenklade mätningen där du bara sätter ner hälen i en mätapparat. Gör det nu och du är över 55 år. Men tänk också på att du kan förebygga benskörhet genom bygga upp din benmassa. Rör på dig, gå, dansa. Sätt ner fötterna hårt i marken. Och framför allt, se till att få i dig D-vitamin. Detta fantastiska ämne som allt mer ses som nyckeln till vår hälsa. D-vitamin bildas främst av solen. Här uppe i norr har tillgång till alldeles för lite sol. Hur många timmar har du sett sol sedan oktober? I Danmark och Skottland överväger man att ge hela befolkningen tillskott av D-vitamin för att förbättre folkhälsan. Ett dagligt tillskott, gärna i kombination med kalcium, anses av väldigt många forskare idag väldigt viktigt för att motverka benskörhet. Glädjande nog går det ganska snabbt att bygga upp sin D-vitamin i kroppen. Skadligt är det inte heller. EU-kommissionen garanterar att 50 microgram dagligen är ofarligt för vuxna. Det motsvarar fem tabletter av den styrka på 400 IE som säljs på apoteket. Fiskleverolja är den mat som är rikast på D-vitamin, men har tyvärr också en riskabelt hög A-vitaminhalt. Andra kostkällor är fet fisk som ål, lax, makrill, sill och sardiner men även gös och abborre, äggula, kantareller (särskilt trattkantareller), D-vitaminberikade livsmedel (lättvarianter av olika mejeriprodukter och margariner) och naturligt feta, sommarproducerade mjölkprodukter. Kantarellerna är de enda väsentliga vegetariska D-vitaminkällorna.

Kommentarer