Bryssel, händelsernas centrum

AV ALEXANDRA

Vi höll två program i Bryssel, det ena hos ambassadören Magnus Roback
och det andra i EU Parlamentet. Ämnet var Changing the world through Women´s Health. Lena Ek hjälpte oss att kunna bjuda in Members of Parliament, som EU-parlamentariker kallas. Och i stor konkurrens med andra intressanta föredrag och workshops fick vi ändå fullt runt vårt konferensbord. Vi åt lunch med Anna Maria Corazza Bild, Anna Hed, Marita Ulvskog, Cecilia Wikström, Siiri Oviir från Estland, Cécile Gréboval Frankrike och många andra och diskuterade kring forskning, våld mot kvinnor, mat, arbetsmarknaden, medicinsk forskning och livsstil – som professorerna Karin Schenck Gustafsson och Mai-Lis Hellénius utvecklade. Det finns nya studier som till exempel visar att det är mycket farligt att
sitta för länge, även om man tränar efter jobbet… Så upp och stå! All tid när telefonen ringer till exempel.
BWI, som står för Business Women International, vill starta upp 1.6 i Bryssel. Så nu ska vi gemensamt arbeta för detta. Vi hade även möte med kvinnoutskottet och diskuterade jämställdhet, genus perspektiv med alla i allt så att säga.
Vi hoppas på en hearing om livsstil och genusperspektiv i medicinsk forskning och hälsa snart i parlamentet. Det var ett mycket lyckat besök. Vi träffade många kvinnor från andra länder som bara väntar på att komma igång och fördjupa sig i just Kvinnors hälsa. Stimulerande att utbyta åsikter och synpunkter och förslag.

Kommentarer