Få kalorier ger längre liv, men lätt överviktiga lever längre…

AV CAMILLA

Först läser vi överallt att vi får ett hälsosammare och längre liv om vi äter mindre. Den teorin lanserades redan på 1930-talet och fick nyligen start stöd av försök på rhesusaport som visade att de apor som åt färre kalorier levde längre. Ingen av dem som åt kalorireducerat hade några som helst symtom på diabetes som annars är en vanlig sjukdom bland dessa apor. De hade också 50 procent mindre förekomst av både cancer och hjärtsjukdomar och fler aktiva hjärnceller. Forskarna sammanfattade att moderat kaloriminskning försenar sjukdomar, ökar livskvaliteten och förlänger livstiden och i USA bildades snabbt organisationen Calorie Restriction Society (CRS) vars medlemmar lever efter denna lära och max äter 1800 kalorier om dagen.

Men, nu kommer en stor studie från Australien som visar att lätt övervikta äldre lever längre än smala. I studien, som påbörjades 1996, har data analyserats för mer än 9 200 australiensiska män och kvinnor mellan 70 och 75 år. Patienterna följdes antingen i tio år eller tills de avled. Risken för att dö inom tio år visade sig vara lägst hos de med ett BMI över 30! Lätt övervikt är alltså att rekommendera när vi blir äldre, men däremot inte fetma och inte heller att vara mager. Yngve Gustafson, professor i geriatrik vid Umeå universitet, säger till Dagens Medicin att en lätt övervikt verkar vara värdefull när man blir äldre.Och att äldre personer som vill banta bör göra det med viss försiktighet.

När vi blir över 70 tycks en måttlig övervikt och kanske till och med lätt fetma inte vara något vi ska oroa oss över eller försöka banta bort. Njut och var glad, visst är det härligt att slippa tänka på vågen på ålderns höst.

Kommentarer