Ännu mer fantastiska nyheter om Omega 3 fettsyra!

AV CAMILLA

Idag presenterar Karolinska Instututet en studie som visar att Omega 3 kan döda cancerceller hos barn med cancer i nervsystemet. Omega 3 tycks ha dubbla effkter, eller som forskarna uttrycker det: ”fungerar både som svärd och sköld”. Läs mer här om studien som gjorts av svenska och amerikanska forskare och vars huvudförfattare är medicine doktor Helena Gleissman på institutionen för kvinnors och barn hälsa på Karolinska. Hon förklarar att man redan sedan tidigare vet att Omega 3 fettsyran DHA kan skydda friska nervceller från celldöd och även döda vissa typer av cancerceller. Nu har hon och övriga forskare i detalj studerat vad som händer. De har sett att DHA inne i cancercellen bildar fettsyror som tar död på själva cancercellen. SAMTIDIGT skyddar den friska celler från att bli angripna!

Fantastiskt. Fortsätt äta mycket Omega 3, se till att den innehåller mycket DHA! Listan blir bara längre och längre hur bra det är. Hjärt-kärlsjukdomar, allergier, cancer, diabetes… Ja det är ju bara någon vecka sedan vi kunde läsa att Omega 3 även minskar risken för psykos. Feta fiskar (som ska vara färska, helst inte äldre än ett par dagar!), skaldjur, alger (det är genom att äta alger som fiskarna får sin omgea 3), valnötter, ägg men också som tidigare sagts kött och mjölk och smör från gräsbetande djur! Ligg på din affär och se till att de skaffar hem detta. Och tänk på att dra ner på matvaror med mycket Omega 6 fettsyror.

Kommentarer