Djuren lider, människor förgiftas och naturen förstörs – men maten blir billig…

AV CAMILLA

Ni har väl inte misat det bästa radioprogrammet på mycket länge. ”Matens pris” som sänds i P1 Vetenskapsradion. Om du missat det, gå in på sr och lyssna igen. Del tre sänds idag måndag kl 10.30 och i natt 00.30. Men det bästa är att ladda ner programmen och lyssna om och om igen. För detta är skrämmande fakta och man bör lyssna ett par gånger för att kunna ta det till sig. Programmen handlar om konsekvenserna av att vi vill ha så billig mat som möjligt. Aldrig förr har vi konsumerat så mycket mat som nu. Men vi betalar allt mindre. Maten är billig och vi köper bara mer och mer. I programmen får du alla fakta om hur regnskogarna skövlas, både lagligt och olagligt, för att man istället odlar starkt giftbesprutad soja som sedan blir kraftfoder till djur över hela världen. Djurens kött får sämre näringsinnehåll, djuren själva trängs samman i vad som kallas feed-lots. Där står de i månader i gyttja upp till magen och bara trycks i sojafoder för att på snabbast möjliga tid bli så stora som möjligt. Giftbesprutningar av sojaodlingarna skadar tusentals människor i Sydamerika. Man vräker ut otroligt starka gifter som är förbjudna hos oss sedan 30 år tillbaka. Men då slipper ju våra kor gå utomhus och beta gräs… Idag ger våra svenska kraftfoderuppfödda kor 20 gågner mer mjölk. Men vad är näringsinnehållet? Och till vilket pris för miljön och människorna.

Programmen är otroligt intressanta. Det är obehagliga men viktiga fakta som de duktiga reportrarna Malin Olofsson och Daniel Öhman presenterar. Och folk reagerar. På facebook finns en grupp kallad ”Dyrare mat nu” som redan  efter tio dagar hade 1 000 medlemmar, idag närmar den sig 2 000.  Det ska bli spännande at följa vad våra ansvariga makthavare har att säga. Lyssna själv på programmen. Klicka här så kommer du till programmets hemsida.

Kommentarer