Vi måste satsa mer på vården av psykiska sjukdomar

AV ALEXANDRA

Det är på tiden att depression, ångest, stress och andra tillstånd som får oss att må dåligt, tas på allvar. Därför är det bra att  Socialstyrelsen idag presenterar riktlinjer för vård vid dessa symtom. Det är bra med kognitiv beteendeterapi (KBT) i vården vid psykiska sjukdomar, det har inga biverkningar och ger många gånger lika bra resultat som läkemedel. Även om sådana också behövs emellanåt. Men det är inte lätt att få psykologhjälp i Sverige idag. Socialstyrelsen konstaterar att det är viktigt att det blir lättare att få hjälp. Sjukvården uppmanas att satsa mer. Man konstaterar att många personer som både önskar och skulle haft nytta av psykologisk behandling idag inte får tillgång till detta. Det är inte bra. Hoppas verkligen att framtiden kan erbjuda mer lättillgänglig vård också för alla med psykiska sjukdomar.

Att fördjupa sig i vad som får oss att må dåligt är också viktigt. Därför gläds jag åt att en forskargrupp i Region Skåne fått hela 2,8 miljoner dollar, ca 20 miljoner kronor, av ett amerikanskt forskningsinstitut för att studera hur arvet, familjemiljön och bostadsområdet påverkar risken för psykisk ohälsa och missbruk.

Ser fram emot många fler mänskliga bostadsområden med mycket grönt och utformat på ett sätt som inbjuder till social kontakt och gemenskap. Det skulle vi alla må bättre av.

Kommentarer