Flytta till Sverige – och få diabetes…

AV CAMILLA

I Europa är diabetes typ 1 bland barn under 15 år vanligast i Finland och Sverige. Risken att drabbas är 600 gånger större om du bor  i Finland jämfört med om du bor i lågriskländer som Kina eller Venezuela!  Diabetesforskaren Ahmed Delli, vid Lunds Universitets Diabetescenter, har kartlagt vad som händer när ett barn flyttar från ett område med låg risk för typ 1 diabetes till ett område med hög risk som Sverige. Han fastslår att risken mer än fördubblas för barn vars föräldrar kommer från exempelvis Nordafrika och Mellanöstern. Delli konstaterar att mycket talar för att ”det är något i den svenska mijön” som gör att barn med utländsk härkomst insjuknar när de kommer till Sverige. Men vad? Det kan man ju fundera över. De autoimmuna sjukdommarna ökar överlag i rasande fart.

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.