Vi sitter på en tickande bomb!

AV CAMILLA

På onsdag visas den svenske filmaren Stefan Jarls film ”Underkastelsen” för världens främsta politiker och beslutsfattare i FN-skrapan i New York.Det är en skrämmande film om alla de hundratals kemikalier vi alla har i vårt blod idag. Sedan andra världskriget har mängden kemikalier ökat från 1 till 500 miljoner tom.Vi omringas dagligen av över 100 000 olika kemikalier, de finns i luften, i jorden, i maten, i vara saker och i vårt blod. ”Det går inte längre att tala om gränsvärden som framtagist på medelålders män som väger 75 kilo”, säger Stefan Jarl i den utmärkta intervjun i Lotta Bromées P4 extra som sändes under måndagseftermiddagen. Lyssna  på detta inslag!. Han berättar hemska saker som framkommer i filmen. Till exempel att kemikalierna tar sin in i våra känsligaste delar,förbi blodhjärnbarriären in i hjärnan. De går via moderkakan in i ofödda bebisar vilket leder till att nyfödda idag kan ha upp till 300 olika kemikalier i blodet när de föds! Det är flamskyddsmedel, mjukmedel, gamla bekämpningsmedel och annat som vi ger i arbv till våra barn. Och när det blir en sådan cocktail av gifter går det inte längre att tala om ”gränsvärden”. När vi får i oss dessa farliga ämnen så omvandlas de till ännu farligare ämnen.

Mest skrämmande är ändå att Stefan Jarl konstaterar att Sverige ligger såååå långt efter. Land efter land uppmärksamma detta, men vi i Sverige kommer sist. Ta bara dne omtvista plastkemikalien bisfenol, som vi skrivit tidigare om här i bloggen. Äntligen vill kemikalieinspektionen att Sverige stoppar den, men livsmedelsverket vill, precis som väntat, inte föregripa EU:s beslut…

Kommentarer