Hälsa som yrke

Hej alla fina, vackra, starka kvinnor som anslutit sig till denna fantastiska och viktiga hemsida och välkomna alla modiga män som surfat in för att läsa vad vi kvinnor sysslar med, tänker och känner om livet;)

Jag vill först presentera mig, jag heter Fanny och som ni kan se i min lilla inforuta så arbetar jag med hälsa. Att leda och att utbilda, och därmed sprida hälsa, är för mig världens bästa arbete. Jag vaknar upp varje dag och känner tacksamhet för att jag får leda andra i träning, inspirera och motivera andra till att ta hand om sig själva, för det är exakt det som sker under ett träningspass hos mig. Jag leder en träningsform som heter Gymping, som är, precis som aerobic och body pump, sin egen träningsform. I gymping får både kropp och knopp sig en omgång; övningarna är figuformande och resultatinriktade, passen leds med mycket glädje, engagemang, energi och hela tiden med tänk känn och närvaro i rörelserna. Deltagarna inspireras och motiveras med musik och tips och råd inom hälsa. Inget pass är sig det andra likt, man vet aldrig vad för spännande som ska hända på ett pass;)

För mer än 43 år sedan äntrade min faster Sveriges träningsscen med sitt alldeles unika koncept. Ingen hade sett träning ledas med en sådan energi, kraft, glädje och fokus. Detta nya, spännande koncept upptäcktes såklart och hamnade på SVT på bästa sändningstid. Kanske har några listat ut vem jag pratar om, för er som fortfarande gissar kan jag berätta att även de kläder som bars på Gympingen var nyskapande och fick nog både en och annan att sätta kaffet i halsen hemma i sofforna. Jag talar såklart om Susan Lanefelt, Sveriges gympadrottning på 80-talet. Med sina glansiga dräkter i pastell och fluffiga benvärmare fick Susan hela Sverige att börja gympa, och det gör hon fortfarande idag- glatt påhejandes av mig, hennes brorsdotter och kollega. För mig har hälsa-att träna och att äta bra- alltid varit viktigt. Vi är en otroligt aktiv och smått galen familj när det gäller att träna, min fina mamma var med i Susan gympinggäng på 80-talet och har sedan dess själv arbetat med hälsa och driver idag ett holistiskt träningscenter. Min pappa har alltid tränat styrketräning, joggat och spelat tennis, min syster var inne på mitt spår ett tag och gick en utbildning i aerobic men bytte inriktning, blev psykolog och utövar nu hjärngymping istället;) Min underbara och absolut magiska pojkvän Fredrik är golftokig och tar varje chans han får till att jaga mig-med skrämmande förtjusning- upp för trappan där hemma, så han bidrar också till vår aktiva familj….

När Susan frågade om jag ville utbilda mig till Gympinginstruktör för fem år sedan var mitt svar givet och sommaren 2005 är fortfarande den bästa sommaren jag upplevt. Jag flyttade ut till Susan på landet på Vindö och varje morgon, tidigt, inleddes lektionerna i solstolen. Det var anatomi, näringslära, ledarskap, röstträning, musiklära och förstås massa gymping! Jag fick stå på den vingliga bryggan och Susan stod i det kallna vattnet och tillsammans gympade vi i den lilla viken, för jag ville lära mig att leda i både vatten och på land. Mitt första pass, på den något gamla flytbryggan och med den lika gamla bärbara stereon som hoppade till varje gång jag gjorde det, kommer jag aldrig att glömma. När jag satte på play och gympingmusiken startade igång hade jag inte den blekaste vad jag skulle göra, trots den stora rörelsebanken och Susans peppande lektioner. Men jag hade inget att oroa mig över, min kropp tog kommandot och körde ett helt vattengympingpass, kanske inte det bästa eller snyggaste eller det mest effektivaste, men jag gjorde det. Det var som om något klack till i mig och jag fann min roll direkt, som gympinginstruktör. För att elda på mitt ego ännu mer hur rätt det här var för mig spred sig ryktet i området och nästa morgon stod det en grupp gympingsugna kvinnor, ungdomar och barn på stranden, redo att kasta sig i det kalla vattnet. Dag tre simmade det folk över från andra sidan viken för att vara med och dag fyra kom en båt körandes alldeles intill, varav en kvinna fick syn på mig och hoppade överbord, simmade in till bryggan och frågade om hon fick vara med. På eftermiddagarna gympade vi, i kjol och glasögon då vi ville få oss en solbränna samtidigt, de stora blanka fönstren fick agera spegel och jag gympade tills jag fick stickor under fötterna på däcket.

Hårt arbete lönar sig; idag arbetar jag heltid med gymping, leder 10 pass måndag till fredag och utbildar andra till gympinginstruktörer;)

Vill du komma på ett pass, ring eller maila mig eller besök vår hemsida, www.gympingakademien.com

Kram F

Kommentarer