Lat som ung ger mer för livet

AV ALEXANDRA

Att vara ung och lat kan ge men för livet. Brist på motion syns i kärlväggarna på halspulsådern hos unga tonåringar. Tjockleken på kärlväggen är ett mått på hur hög risken att drabbas av bland annat åderförkalkning, stroke och hjärtinfarkt. De som rör sig mycket har finare kärl. Minst 30 minuter rask promenad per dag gäller!!

Anita Hurtig Wennlöf vid Örebro univeritet forskar i fysiologi och presenterar denna studie nu på hjärtkongressen i Stockholm och många, till exempel Lena Jonasson, som är ordförande i Svenska kardiologföreningen, tycker studien är spännande. Kanske kan vi få stopp på till exempel curlingmentaliteten, att vi kör våra barn eller barnbarn till allt.

Alla tjänar på att röra sig! För lite motion i ungdomen bäddar för sjukdomar 20-30 år senare.

Kommentarer