Mänskligt dilemma

Vi övervärderar värdet av nuet och undervärderar sannolikheten för framtida smärta

Detta säger Harvadpsykologen Dan Gilbert. Jag ska förklara det lite bättre, men vill först bara säga hej och berätta att det nu är min tur att blogga:)

Som ni ser i rutan till höger, är jag psykolog och brinner för det mesta som har med oss människor att göra. Jag fascineras över våra förmågor, jag förargas över den ondska som vi ibland är kapabla till och jag njuter av den kärlek vi kan sprida runt oss. Jag satt och klurade lite kring vilka hjärteämnen jag hade just nu att dela med mig av under denna bloggvecka, men inser att bloggandet måste komma spontant så vi får se vad som ploppar upp i mitt sinne under veckan:)

Det kan bli spännande med tanke på Dan Gilberts resonemang om att vi alltid ”säger/tror” det som först kommer till vårt sinne :

frågar du en amerikan om han tror det finns flest grisar eller hundar som går i koppel, så kommer han säga hundar (för att han sett fler hundar i koppel). Frågar du vad han tror amerikaner dött mest av, så tror de att fler har dött av tornados eller eldsvådor än vad som är fallet, och gissar att färre dött av astmaattacker eller drunknat än vad som är fallet. Han förklarar detta genom att vi sett många fler tidningsrubriker med bilder på tornados och eld än på astma- och drunkningsolyckor.

Vidare förklarar Gilbert hur skillnader blir mindre  ju längre tiden går. Han drar följande exempel:

vill du ha 60 dollar nu eller 50 nu? (så säger alla 60 nu)

vill du ha 60 dollar nu eller 60 om en månad ?(säger alla 60 nu)

vill du ha 50 dollar nu eller 60 om en månad? (säger flest 50 nu)

vill du ha 50 dollar om ett år eller 60 dollar om 13 mån? (säger flest 60 om 13 mån)

Se gärna hela föreläsningen på fantastiska TED.com

Tankeväckande – eller hur? låt oss sova på saken så hörs vi imorgon:)

/Gabriella

Kommentarer