Vi vet vad vi har framför oss, när ska vi ta itu med det!?

Hösten är en intensiv arbetsperiod och även den tid när alla kulturtempel har olika premiärer, nya program ska presenteras. Och man vill ju gärna delta i så mycket som möjligt!

Det är mycket att frossa i, tillsammans med allt som skogen bjuder på. Naturen i sprudlande höstfärger och underbara dofter från marken.

Jag skulle ha varit med och hejat på våra 1.6 flickor som spelade golftävling på Mallorca, Prinsessan Birgittas legendariska golftävling, men jag fick för mycket att stå i här hemma i arbetet så det blev ingen resa. Dessutom fick jag balansproblem, vilket tack och lov går att behandla, det är inte roligt när man får yrsel. I mina hörselgångar hade de små kristallerna som hjälper oss hålla balansen flyttat sig, kommit i fel läge, visade det sig. Men efter behandling på Sabbatsbergs sjukgymnastik, där det finns 2 specialister, blev jag hjälpt. Nu är yrseln borta.

Läser att autism och ADHD hos flickor konstateras först i 9 års- respektive 13-års ålder, beroende på att killarna varit normen tidigare och då flickor och pojkar är olika så har man inte kunnat diagnostisera flickorna. Vi har, ännu en gång, olika symtom. Ännu en gång får vi bevis för att det vi slåss för, en jämlik medicinsk forskning är såå viktigt. Inför genusperspektivet från början i allt!!.

Ökningen av dementa pressar vården. Ja, så klart. Vi vet att vi blir fler äldre och vi lever längre så samhället får fler dementa – om inte gåtan löses. Vi vet vad vi har framför oss. När ska vi ta tag i detta??  Utbilda fler sköterskor och läkare med speciell inriktning på just dementa i tid. År 2030 kommer de stora problemen att vara vår verklighet. Imorgon är det internationella alzeimersdagen. Vi bör alla begära mer resurser till just denna forskning. Och parallellt mer resurser till att utbilda personal som kan ta hand om dessa våra äldre.

ALEXANDRA

Kommentarer