Att driva sjukhus med vinst är inte alltid det bästa

Boden visade sig från sin bästa sida när Lill Lindfors och jag kom dit på besök. Vi var inbjudna till en årlig stor Kvinnofest i modets tecken, Gabriella´s mode, men initiativtagaren heter Elsa och är en stark drivande kvinna.
Det var som alltid välbesökt, mer än fullbokat, och alla 300 gästerna kunde först i landet få se vår nya Kalender. Dagen innan den lanserades i Stockholm!
Och Kalenderflickarna för januari var på plats, damerna från Luleå. Marianne och Katarina Fallholm. Vi fick alla signera, både januari månads kalenderflickor, Lill och jag. Kärntruppen är på omslaget och där ingår ju vi.
Sen kåserade jag om vår Förening och berättade om verksamheten. Många vill bli medlemmar och två nya kontaktkvinnor anmälde sig. Lill underhöll och hon fick ett bejublat mottagande! Med alla rätta!
Direkt hem till Stockholm dan därpå och då hade vi lansering av vår Kalender med några av de kända kvinnorna på plats; Christina Schollin, Lill, Maria Llerena, Anita Strandell, Gunilla Ponthen, Birgitta Stubbing, Marie Mian och jag. Ja Amanda från Uppsala kom också och representerade våra 2.6:or som ju också finns med förstås.
I gårdagens tidning läser jag om bakgrunden till att två äldre dog på ortopeden på Danderyds sjukhus i Stockholm. Läkare berättar nu att personerna dog på detta tragiska sätt INTE pga resursbrist utan pga av dålig ledning. Bristande ledning. I det tysta har många andra fall av liknande karaktär inträffat!
Landstinget förklarar att sjukhuset går med 16 miljoner i vinst, alltså har man råd med mer personal för att ta hand om de som kommer in för vård. Är personalen skulle vara på kurs ska extrapersonal vara på plats.
Detta få inte förekomma, tycker jag! Om det finns ekonomiskt utrymme se genast över kapaciteten så den motsvarar de behov som finns. Låt inte prestigen få styra. Med det tolkar jag vår nuvarande situation som så;
Det är bra för karriären att visa att man kan driva sjukhus med vinst…
ALEXANDRA

Kommentarer