"Det finns inga helt ofarliga mediciner"

Läkemedel är som magiska krafter, de kan rädd och förlänga våra liv. Men de kan också förkorta våra liv och göra oss sjuka.
Missade du gårdagens mycket intressanta Vetenskapens värld i SVT med temat ”Piller på liv och död”? Se det nu på SvtPlay. Tryck här så kommer programmet.

Det är mycket vi bör veta innan vi tar ett piller i onödan. Alla som äter ett läkemedel deltar i ett stort kliniskt försök, ett ständigt pågående experiment som undersöker riskerna. Mediciner är livsnödvändiga för många, men behöver vi alla? Kliniska försök på tusentals människor räcker inte alltid för att upptäcka allvarliga biverkningar. Acomplia mot fetma droga in för den ökade risken för självmord, Viox mot menssmärtor och reumatisk värk drogs tillbaka då det orsakat 140 hjärtinfarkter på fem år… Listan kan göras lång.

Patrick Vallance, forskningsledare på läkemedelsföretager GlaxcoSmithKline sammanfattar dilemmat i programmet: ”Det finns inga helt ofarliga mediciner eller mediciner vi vet allt om. En medicin påverkar fundamentala biologiska processer. En djupgående förändring. Det kan man inte göra utan vissa oönsakde effekter.”

Vilka risker är du beredd att ta till vilken nytta? Se programmet och fundera på om det ibland finns andra alternativ till alla piller.

På Fass.se finns läkemedelsbranschens samlade kunskap och erfarenhet om sina produkter. Så här skriver de: ”Dödsfall orsakade av läkemedelsbiverkningar är den fjärde vanligaste dödsorsaken i USA. Sannolikt är de sanna siffrorna ännu högre än vad som anges. Patienter som dör utanför sjukhus har inte räknats med. I Norge har man i en studie funnit att 18% av alla dödsfall på en medicinklinik var direkt eller indirekt associerade med läkemedels­biverkningar.”

Siffror för Sverige saknas, men skulle de vara annorlunda?

CAMILLA

Kommentarer