Skandaler viktigare än hälsa!

I morse var jag ombedd att komma till svt:s morgonsoffa för att diskutera de orättvisor som råder inom vården när det gäller medicinering. En frågar som är berör många människor, kvinnor inte minst, och som var aktuell då en ny genomgång av hur prättvist det äri Sverige presenterades under torsdagen.

Jag hade sedan länge planerat att torsdag kväll åka till Grythyttan för att delta i den årliga Måltidens Dag, men var juste och ändrade mina resplaner för att kunna delta i tv-diskusisonen. På väg till tv-huset får jag reda på att redaktionen ändrat innehåll. Diskussionen om  läkemedelsorättvisorna hade utgått för att istället ersättas med ett inslag om moderaternas partisekreterare Sofia Arkelsten och hennes bjudresor.

Så är det. Hälsa sätts ofta i andra hand. På alla nivåer. Skandaler säljer bättre även om många tusentals människor är betydligt mer beroende av en debatt om läkemedelsorättvisor.

Sjukvården är inte rättvis, det gäller både vård och tillgång till läkemedel. En ny rapport från IMS Health lades fram under torsdagen och den visade på STORA regionala skillnader inom de sex stora sjukgrupperna; Alzheimers, osteoporos, KOL, reumatoid artrit , MS samt bröstcancer. Det är inte givet att det alltid är bättre med mer medicin, det visar ju inte minst den övermedicinering som våra gamla råkar ut för. Men, möjligheten och tillgången ska vara lika. Oavsett om du bor i Stockholm eller på Gotland. Och inte minst oavsett om du är kvinna eller man, vi vet sedan tidigare att män oftare får dyrare läkemedel än kvinnor. Mycket tycks handla om svårigheterna att komma till en specialist. Idag är vi hänvisade till vår husläkare, det är svårt och krångligt att få komma till en specialist. Om det ens finns någon att tillgå.

Läkemedel är dyrt. Många kronor hade gått att spara med bättre förebyggande vård och satsning på hälsa inom flera områden. Men när du är svårt sjuk, jag har själv nära erfarenhet från kvinnliga släktingar med svår reumatism, ska du ha samma rättigheter och tillgång till vård och behandling oavsett var du bor!

ALEXANDRA

 

Kommentarer