Åk och njut av världsunika Grythyttan

Grythytteakademien vid Örebro Universitet fyllde 20 år och bjöd in till Måltidens Kunskapsdag och Måltidsgalan tillsammans med Måltidsakademien och Måltidsriket.

Jordbruksministern Eskil Erlandsson invigde dagen, där runt 200 personer deltog. Och man utsåg även årets kokböcker, prisutdelningen till 35 (!) böcker ägde rum i Grythyttans kyrka under professorns i markonst Carl Jan Granqvists och kulturjournalisten Karsten Thurfjells ledning. Där fanns bokförlag, journalister och sakkunniga förutom alla de som var nominerade.

 

Det blev ett mycket intressant dygn i Grythyttan med seminarier, debatter, föredrag om till exempel ekologisk mat, akademi och näringsliv i forskningssamarbete, prisutdelningar, stipendieutdelningar, utställningar och så kvällens Gala med underbart god måltid och festligheter med sång och musik. Storstilat och innerligt på samma gång!

Dagen efter var det allmänhetens dag, med marknad, vinprovningar och utställningar och alla de nominerade böckerna på utställning i det fantastiska gastronomiska biblioteket. Världsunikt! Denna plats är värd en resa. Åk dit och upplev Måltidens

Måltidens hus

hus och detta fina bibliotek samtidigt som ni äter gott och inspireras av dessa positiva unga studenter som sen får akademiska betyg i restaurang- och hotellkunskap. Med allt som därtill hör!

Tänk att det nu går 500 studenter i program på Grythyttan, en del av Örebro universitet.

Under söndagen strålade solen och jag fick en underbart stärkande lång promenad på Saxån, runt golfbanan utan att spela. Bara denna vackra miljö! Tänk att det kan vara så milt och härligt på hösten!

Det var även bokmässa i Örebro denna helg och 1.6 hade monter. Där fanns våra kontaktkvinnor med Sinnenas mat och den nya Kalendern!

ALEXANDRA

 

Kommentarer