Saffran vinner över opium när kvinnorna får råda!

Stöd kvinnorna i Afghanistan. Köp deras saffran, baka "soldater", köp eller sälj dem.

Det ska Slow Food Stockholm Haga vara med och bevisa den 10 december då Slow Foods Terra Madre day firas över hela världen. Slow Food Haga tänker baka saffranssoldater och saffranssniglar med saffran från ett kvinnokooperativ i Afghanistan. Bröden säljs till förmån för detta kooperativ som odlar och skördar saffran i en trakt där opiumodling är mycket vanligt. Många saffransodlare lever under dödshot från talibanerna när de väljer att odla saffran istället för opiumvallmo.

Idén fick denna Slow Food-förening, ett av Sveriges lokala matsällskap eller convivier som de kallas inom Slow Food som ju arbetar för en modern, förnyad helhetssyn på matkulturen, under höstens besök på Slow Foods matmässa Salone del Gusto i Turin. Då träffade de en grupp italienska soldater som stöttade det kvinnliga kooperativet Ghoryan´s Women Saffron Association som odlade och skördade saffran istället för opium. Soldaterna transporterade saffranet från Afghanistan till Italien där det såldes. Italienarna såg sedan till att hela förtjänsten nådde kooperativet i Herat.

Efter spännande förhandlingar har medlemmen och styrelseledamoten Anna Lind Lewin lyckats förhandla fram en stor sändning saffran som är tänkt att nå Sverige inom de närmaste dagarna. Vill du köpa denna saffran, vara med och sälja den 10:e eller vara med och baka? Nu på fredag, den 3 december är alla välkomna till baket från kl 15.30 till Rålambsvägen 17, i restaurang Två Drakar, DN-skrapan, Stockholm. Anmäl dig till: ulla.tillgren@telia.com senast den 2 december eller ring 070-588 08 53. Slow Food söker också fler sponsorer av ekologiska ingredienser. Kanske kan du starta upp ett eget saffranssoldat-bak? Läs med på Slow Foods hemsida.

Camilla

Kommentarer