Snökaos och julbord

Ett soligt snöigt Riddarfjärden

Det råder snökaos inte bara i Sverige, utan stora delar av Europa. Flygplatser i London, Paris och Frankfurt har varit helt stängda under ett par dagar. Detta innebär att jag inte bara är nervös för egen del eftersom jag ska flyga till London och fira jul, utan även att det råder febril aktivitet här på Europeiskas kontor. När man jobbar med reseförsäkringar blir det genast mycket att göra så fort det är strejk, jordskalv, terrordåd, hajar, översvämning eller andra katastrofer – vilket i dessa dagar är rätt ofta. Försäkringsvillkor är inte lätta att tyda, så många journalister ringer mig för att höra vad som egentligen gäller om man fastnar på resmålet eller inte ens kommer iväg.

Ett eldprov var att lyckas sköta kommunikationen runt vulkanaskan i våras. När nyhetsmorgon ringer kl 06.00 vet man att det är ett akut läge! Jag tycker verkligen om att jobba med kriskommunikation, det är en rejäl utmaning att jobba under press och få ut rätt budskap i media, till kunder och partners. Vi jobbar ju med människor i nöd, många skadas eller råkar illa ut utomlands och det är lätt att själv bli involverad och berörd. Innan jag började jobba på Europeiska kunde jag ingenting om försäkringar och levde i tron att hemförsäkringen täcker ”allt”, och i nödfall ”kan UD säkert hjälpa till”. Nu vet jag hur fel jag hade – UD har inget ansvar för svenskar utomlands och påtalar detta om och om igen. För reseälskare har jag ett par tips om bra resebloggar med matnyttig information: UD-bloggenEuropeiskas blogg om resesäkerhet (som jag är med och skriver), för alla NY-fans Ett annat New York och webbmagasinet Borta Bra.

Gott grovt rågbröd

Igår var det fjärde advent! Det är skönt att efter en väldigt intensiv höst äntligen märka att tempot går ner en aning. Idag har jag varit på mitt fjärde julbord – trots att jag knappt gillar julmat. En snabbrecension: Ulla Winbladh klar vinnare, Kvarnen tvåa, följt av Claes på Hörnet och Haga Forum. Jag som gärna och ofta bakar kan förresten tipsa om riktigt goda RågbrödSaffransbiscotti och Mariannetryfflar, som visat sig vara väldigt uppskattat till jobbfikat eller som gå-bort-present under julen.

Kommentarer