Snabba steg till långt liv

Ju snabbare du går desto längre lever du, konstateras i en ny amerikansk studie från universitetet i Pittsburgh. Forskarna har följt 35 000 människor i 10 år och resultatet publiceras nu i den ansedda tidskriften Jama.

Att kunna gå en meter per sekund tycks indikera på så bra hälsa att livet förlängs med tio år. Klarar du av 1,2 meter per sekund är chansen stor att du lever exceptionellt länge (vilket inte framgår vad det exakt är).

Forskarna vill att gånghastigheten ska bli en lika viktig hälsoindikator som ålder, kön, rökstatus, blodtryck och kroniska sjukdomar.

Mest handlar det förmodligen om att den som orkar gå snabbt har god kondition och därmed stärker kroppen, hjärtat inte minst. En ny studie som kom igår visar dessutom att 2 timmar framför tv el dator är direkt skadligt och ökar dramatiskt risken för hjärtsjukdom eftersom vi sitter stilla så länge. I genomsnitt ser vi svenskar på tv 3 timmar daglien. Plus att vi sitter åtskilliga timmar framför datorn…

Ett bra sätt att få fart på promenaden är att gå med stavar. Då orkar man ta i lite extra och även hålla på en stund längre.

Camilla

Kommentarer