Skafferiet klår medicinskåpet

Fotsvamp är ett gissel för många, inte minst under vintern när våra fötter är instängda i skor större delen av dagen. Det fjällar och spricker mellan tårna, kliar och svider och man tycks aldrig bli av med eländet.

Ofta rekommenderas olika huskurer, bl a innehållande vitlök. Expertisen brukar avfärda dessa, men kanske är det inte helt fel att öppna skafferiet och ta fram en klyfta eller två. Vitlök är starkt anti-bakteriellt och det finns flera studier som visar att det också tar död på svampinfektioner.

Nyligen publicerade några forskare en mindre studie i Journal of the American Academy of Dermatology där de faktiskt kunde påvisa att vitlök gav bättre effekt än traditionella svampmedel som Lamisil. ALLA som använde vitlök blev av med sin forsvamp! Det är ämnet allicin i vitlöken, en svavelorganisk förening som ger vitlöken dess säregna lukt och smak, som verkar mot fotsvampen. Ett så kallat antimykotium, svampdödande medel.

Forskningen är i full gång med att ta fram läkemedel med nya antimyotika. Vad gäller vitlök och allicin finns så vitt vi vet inget här i Sverige. Forskarna rekommenderar att hacka ett par klyftor och lägga i ett fotbad som man sitter i med fötterna ca 30 min, eller pressa en klyfta och blanda vätskan som uppstår med lite olivolja och gnida på. Här gäller det emellertid att vara försiktig eftersom vitlök är starkt och i yttre behandling kan orsaka, om än i ganska sällsynta fall, allergiska reaktioner som blåsor och sveda.

Camilla

Kommentarer