För mycket av det goda

Har du problem med uppblåst mage, gaser, knip, en känsla av ”ballongmage”? Inte så kärt barn har många namn. Att ha problem med gaser är väldigt vanligt. Många tror att besvären beror på en överkänslighet mot laktos och/eller gluten och testar att sluta äta detta. Men då riskerar man att utesluta viktiga livsmedel i onödan och ändå inte få bukt med den egentliga orsaken. För många gånger är det nämligen en överdosering av fibrer som ligger bakom problemet.

Även om de flesta av oss äter för lite kostfibrer, vi behöver komma upp i ungefär 25-30 gram om dagen, så är det också relativt vanligt att få i sig för mycket av det goda. Speciellt om man satsar på att ”äta nyttigt”,lågt GI, fullkorn, linser, bönor och liknande kolhydrater. Den här typen av mat är jättebra för oss. I lagom mängd. Bönor, linser, lök och fullkorn innehåller en hög halt kostfibrer av en sort som kallas oligosackarider och som fungerar som mat för goda bakterier i tarmen. När de goda bakterier i tjocktarmen omsätter oligosackarider bildas gaser som biprodukt. Får vi i oss för mycket av den här sortens kostfiber kan det upplevas som om magen blir uppblåst, körig och gasig. Speciellt om du ökar ditt fiberintag väldigt hastigt. Trappa  i så fall upp fibermängden långsamt, ca 5 gram om dagen tills du är uppe i max 30 gram (ett äpple innehåller ungefär 2 gram fibrer och en skiva fullkornsbröd 9 gram).

Tror du ändå att besvären beror på känslighet mot laktos eller gluten, besök läkare och få en säker diagnos innan du börjar experimentera med kostomläggning på egen hand.

Kommentarer