Om en bok jag inte hittat.

För ett tag sedan bad en vän mig att leta efter en bok till hennes 11-årige son, om kriget och dess fasor. Sonen vill kriga, jaga och döda. Det gör han mest hela tiden i olika datorspel, han ser på stridsfilmer och även i uteleken är vapen och krigandet centralt. Han som också är en en mjuk, social och uppmärksam kille.
Min vän fattar inte när blev så här, men anser heller inte att förbud är en framkomlig väg. Hon söker andra bilder för att påverka sonen och avromantisera våldet. Det var därför jag blev ombedd att leta efter en gripande bok om krigets umbäranden.

Igår åkte jag t-bana och hamnade mitt emot en mamma och hennes son. Hon verkade ha samma problem som min vän, men försökte argumentera moraliserande över intresset. Hon förklarade att det var dåligt, att människor gör varandra illa, och att människor blir förstörda av krig.
Jag satt där mitt emot och såg, vad hon uppenbarligen inte såg. Att hon själv såg ut som en legosoldat med grova skor, kamoflagebyxor, svart jacka och grön mössa med skärm.
Det är säkert praktiska kläder, och ändå tror inte jag att det är det främsta anledningen till att hon bär just dem. Jag tror att hon tycker det är tufft, för så har reklamen framställt det och gjort allt fler till avbilder av de krigande soldaterna i t ex Irak eller Afganistan.

Det här med pojkar och krig är inget nytt. Precis som att krig, hjältar och hjältemod inte heller är något nytt.

Men vore det inte intressant att se om det skulle gå att använda den energin på något annat sätt? Mer konstruktivt. Om vi bytte bild. Det som idag är åtråvärt blir konstigt och udda? Så som vi lyckats förändra vår syn på kvinnor som arbetar. Det är inte alls generande längre. Tvärtom önskar de flesta idag att få tjäna egna pengar. Mycket pengar, på eget arbete.

Förresten. Jag har inte hittat någon ”bra” bok för 11-åringar om krigets verkliga sidor. Är det någon som har ett tips, mottages det med glädje.

Stockholm från Katarinavägen den 28 februari.
Stockholm från Katarinavägen den 28 februari.

Kommentarer