Konsten att hitta det svåra LAGOM

Om man kunde hitta ”lagom” i livet skulle det finnas väldigt lite att oroas över. Lagom vila, lagom motion, lagom stress, lagom med rätt mat…

Under många år har vi fått lära oss hur farligt det är när vi oxiderar i kroppen. Vi ”rostar” sönder av för mycket så kallade fria radikaler, ungefär som ett äpple blir brunt på ytan av syret när du klyver det. Här gäller det att soppa oxideringen och äta massor av anti-oxidanter, har vi fått lära oss. Frukt och grönt och en massa kosttillskott inte minst.

Nu kommer en ny studie från Karolinska institutet som menar att vi kanske är FÖR rädda för dessa fria radikaler. Dessa är molekyler som lätt reagerar med andra ämnen i kroppen, vilket under vissa omständigheter, då du har mycket höga nivåer under lång tid, kan få negativa hälsoeffekter genom att celler skadas.

Men du ska akta dig för att helt bli kvitt dessa fria radikaler. De behövs faktiskt för ditt hjärta, menar man nu. Under normala förhållanden fungerar fria radikaler som viktiga signaleringssubstanser. ”Fria radikaler har en viktig funktion eftersom de bidrar till att hjärtat kan pumpa mer blod i stressituationer. Å andra sidan kan långvarig stress leda till hjärtsvikt och där kan kroniskt förhöjda nivåer av fria radikaler vara en del av problemet”, konstaterar professor Håkan Westerblad som lett studien.

Som vanligt alltså – Lagom är bäst!

Camilla

Kommentarer