Ett verktyg från Ledarverkstan: Inte en avslappningsövning

Kvinnliga chefer ökar i antal och har tuffa förhållanden. Kvinnor utgör hälften av cheferna inom offentlig sektor där de ofta ansvarar för många medarbetare och kan tvingas göra nedskärningar. 4/10 chefer uppger att de är konstant stressade och 6/10 kvinnliga chefer säger att de är missnöjda med sin situation. Chefer behöver allt stöd de kan få.

Psykologifabriken håller jag kursen Ledarverkstan och cheferna jag träffar där bekräftar bilden. Det är stressigt att vara chef. I kursen får deltagarna träna olika verktyg i ledarskap, bland annat i att hantera utmanande situationer, samtal och stress. Jag tänkte bjuda på ett av dessa nio verktyg här. Det heter ”Inte en avslappningsövning” och är en övning i medveten närvaro.

Forskning visar att medveten närvaro är bra sätt att hantera stress och besvärande tankar. Inte för att nödvändigtvis bli av med det som är obehagligt, utan snarare för att lära sig acceptera att det besvärliga finns där. Därför är det inte en avslappningsövning.

Däremot är det ett bra sätt för chefer, ledare och andra att hantera sin situation. Det kan hjälpa till att handskas med besvärande tankar efter att ha fattat hårda beslut vid exempelvis nedskärningar, hantera känslan av stress när timmarna inte räcker till eller känslan av skuld när alla medarbetare inte kan få all uppmärksamhet. Detta verktyg är ett stöd för chefer och andra.

Lyssna på ljudfilen eller ladda ner den för att testa!

Det här är inte en avslappningsövning by Psykologifabriken

Oskar Henrikson är legitimerad psykolog på Psykologifabriken. I vår kan du gå Ledarverkstan och fler andra moderna utbildningar baserade på psykologi hos dem. Ta en titt på Psykologifabrikens Workout.

Oskar Henrikson, leg. psykolog

Kommentarer