Värderingskompassen tog kontoret till Barcelona

Vi har precis återgått till vardagen efter ett litet experiment – att under en begränsad tid flytta Psykologifabrikens kontor till Barcelona. Huvudskälet var inte särskilt originellt, vi ville helt enkelt slippa den svenska vintern och få en lite roligare vardag. Men tänkandet som fick oss att göra slag i saken i stället för att bara längta oss bort är ett lite kul exempel på hur man kan tillämpa psykologi i sin vardag!

Vi inspireras en hel del av en form av kognitiv beteendeterapi, Acceptance & commitment therapy som i mångt och mycket går ut på att leva i linje med sina värderingar. Konceptet att definiera vad man verkligen tycker är viktigt i livet och hur man vill vara som person har visat sig vara något som faktiskt kan vara till hjälp när det gäller att fatta beslut i vardagen. Värderingarna blir till en kompass som hjälper till att navigera bland det moderna samhällets oändliga möjligheter, och gör att man lättare kan hantera osäkerhet.

Kollegan Linda testar terassen!

Har man definierat för sig själv att man tycker att det både är viktigt att både ha ett jobb som man verkligen njuter av, och att resa mycket – då blir det väldigt mycket lättare att bestämma sig för ett projekt som att flytta kontoret till Barcelona i två veckor trots att man inte riktigt vet om det kommer gå.

I vårt fall gav det motivationen att börja kolla upp hur det rent praktiskt skulle gå till, och att vi ganska snabbt märkte att det varken skulle bli särskilt dyrt (flyg för under 1500 kronor tur och retur med Norweigan, stor fin lägenhet med snabbt wifi och terass i bra läge i Raval för 400 kr per person & natt) eller att produktiviteten skulle bli lidande (färre möten och avbrott i arbetsdagen).

Jag har själv tidigare testat att jobba flera veckor från Ghana och Japan, men det här var första gången vi verkligen flyttade ner stora delar av verksamheten. En ny Psykologifabriken-tradition är härmed inledd!

John Airaksinen är Psykologifabrikens grundare och VD, och driver själv bloggen Little Big CEO

Läs mer om Acceptance & Commitment Therapy på Psykologifabriken till exempel här, här eller här!

Kommentarer