Snart är det för sent!

Vi måste rädda det liv som finns kvar i haven - nu!

Ett skrämmande scenario om framtiden fick vi se och höra när Postkodlotteriet höll världspremiär av filmaren Mattias Klums nya, fascinerande film om världens rikaste korallrev kring Raja Ampat i Indonesien. Filmen, som visas på Svt2 nu på tisdag i vetenskapens värld heter symboliskt nog “En värld av liv”. Och så är det i Raja Ampat än så länge, men dessvärre inte på de andra platser i havet som en gång blomstrade av koraller och fiskar.

Det är postkodlotteriet som bekostat filmen för att väcka debatt och informera om vad som håller på att hända med våra hav. Utan hav inget liv, det är vad vi är på väg mot om vi inget gör. Project Oceans är ett internationellt projekt för världens hav och för att öka medvetenheten om havens situation, där Postkodlotteriet skänker 7 miljoner euro till projekt som fokuserar på de utmaningar haven möter och hur man kan tackla dem. Greenpeace, WWF och Marine Stewardship Council (MSC) får stöd av projektet.

Eftermiddagen gav också en intressant paneldebatt med bl a miljöpartiets riksdagsledamot Gustaf Fridolin, EU-parlamentarikern Isabella Löwin som ju skrev den hyllade boken “Tyst hav”, Lasse Gustavsson som är internationell naturvårdschef på WWF, världsnaturfonden och Mikael Robertsson, miljöchef på Coop som länge arbetat för hållbart fiske och drivit igenom att all fisk som säljs på Coop ska ha fångats eller odlats enligt gällande lagar och regler.

Mer hav måste fredas. Vi är ganska bra ovan land med att skydda vår natur, men haven (som vårt jordklot består av till 72 procent) har inget eller mycket uselt skydd. Om 40 procent av allt detta hav blev frizooner för tillväxt, alltså att man inte fick fiska där utan låta fiskbeståndet återhämta sig skulle vi ganska snart ha betydligt mer fisk än idag i våra hav. Men bara en promille av haven är så kallade marina skyddsområde.

Att stoppa den stora utfiskningen där trålar skrapar sönder havens botten och förstör för lång framtid, är mycket viktigt. Men också att minska utsläppen från konstgödslat jordbruk och industri. Visste ni att Stilla havet är täckt av ett 2-3 meter tjockt, för ögat närmst osynligt, fält av plastpartiklar!

Ja här finns så mycket som snabbt måste åtgärdas. Panelen var förvånansvärt enig om att det krävs mer regler från politikerna. “Det går inte att ändra genom frivilliga insatser”, menade Mikael Robertsson.

Men också du och jag kan göra vårt genom att bara köpa certifierad fisk eller fisk som du vet kommer från en hållbar källa. Ditt beslut gör stor skillnad på lång sikt. Det är ju torsken ett bra bevis för. För du vet väl att det är ok att äta Östersjötorsk igen! I dagarna

JA! Nu kan vi äntligen äta torsk från Östersjön med gott samvete.

har den danska torskan från Östersjön blivit MSC-godkänd och snart följer den svenska. På sikt hoppades alla att vi konsumenter ändå ska slippa detta val varje gång vi handlar. Att det i framtiden i affärerna självfallet enbart ska säljas godkänd fisk. Ju mer du efterfrågar MSC-godkänd eller KRAV-märkt fisk, desto fortare når vi dit!  Tillsammans kan vi!

Alexandra & Camilla

Kommentarer